Een openhartige Halina Reijn

geen

De acteercarrière van Halina Reijn (37) loopt als een trein. Onlangs won ze nog een theaterprijs: de Courbois-parel. Bovendien speelt ze sinds maandag de hoofdrol in de nieuwe tv-serie Charlie. Halina vertelt VIVA over haar onzekerheden, mannen en ouder worden.

Schaamte
“Ik schaam me vooral tegenover mannen. Als ik met een man ben, in welke hoedanigheid dan ook, voelt het awkward. Ik denk altijd dat iedereen seks wil. Die gedachte compenseer ik dan door heel uitbundig te doen. Ik lach net iets harder, maak een grap. Maar in werkelijkheid voel ik me heel ongemakkelijk.”

“Ik schaam me ook voor mijn lichaam. Laatst had ik een fotoshoot en ineens moest ik heel hard huilen. Gedachten als ‘ik ben dik’, dat soort stomme onzekerheden. Ik snap dat mensen die dit nu lezen, denken: hou je bek. Maar de kleren die ze op een shoot hebben, passen me niet. Ik heb tieten, een buik en een kont. Dus het is altijd een gedoe om mijn lichaam in die kleine maatjes te krijgen.”

Ouder worden
Halina heeft er geen problemen mee dat ze steeds ouder wordt. “Het is oprecht ontzettend leuk. Een aanradertje. Het gevoel van het eeuwige leven stopt als je zesendertig bent. Het is soms alsof ik de dood kan zien. Een stom voorbeeld: ik kocht laatst een ijskast en ineens realiseerde ik me: dit zou best eens de laatste ijskast kunnen zijn die ik in mijn leven koop. Toch vind ik die gedachte niet beangstigend. Het plaatst dingen juist in een nieuw perspectief.”

“Dan kijk ik om me heen en zie ik iedereen druk bezig zijn met hypotheken, pensioenen en een dikke Volvo. Dan denk ik: waarom gaan we niet gewoon lekker met z’n allen spelletjes spelen, heel veel snoep eten en neuken? Dat is toch veel leuker? Totaal niet realistisch, helaas. Maar je leert er wel door relativeren. Ook dát is ouder worden.”

Seks
Aan onenightstands doet Halina niet. “Ten eerste ben ik heel bang om me over te geven aan iemand, dan is er nog de angst voor mannen en tot slot val ik op gedrag. En dat zie je pas als je iemand beter kent. Het heeft natuurlijk ook te maken met roem. Ik vertrouw niemand. Hoewel mannen altijd beloven zo discreet mogelijk te zijn, ze kunnen het niet laten om het voor zich te houden. Ik wil niet dat leuke verhaal zijn. Het gebrek aan seks compenseer ik met mijn vrienden. We knuffelen veel, dat maakt een hoop goed. En zelfbevrediging natuurlijk.”

Lees het volledige interview in Viva 12 die vanaf woensdag 13 maart in de winkels ligt.