EENS EEN JOJO…

Eens in de zoveel tijd beginnen ze vol goeie moed aan een nieuwe lijnpoging. Dat gaat even goed, totdat in een onbewaakt moment de kilo’s er weer aan vliegen. Vier vrouwen over hun strijd tegen de verleiding die eten heet. 

Jagaira

Jagaira (31, getrouwd, receptionist en visagist)
Weegt nu 73,4 kilo (na operatie)
Lengte 1.65 meter
Kledingmaat 40/42
Jojo-curve 90 -120 kilo

“Op een dag besloot ik dat ik klaar was met de kilo’s. Ik was dertig en kon niet eens normaal de trap op zonder pijn aan mijn knieën te krijgen. Ik woog 112 kilo en maakte me zorgen over mijn gezondheid.

Als jong meisje was ik al voller dan de rest, in mijn tienerjaren begon ik met lijnen. Dit nam extreme vormen aan. Ik leefde van eetmoment naar eetmoment. Mijn gewicht ging alle kanten op. Ik heb verschillende pogingen ondernomen om af te vallen. Elke keer was ik enorm gemotiveerd, totdat ik iedereen zag genieten terwijl ik op een blaadje sla aan het kauwen was.

Inmiddels ben ik vorig jaar geopereerd en bijna 40 kilo afgevallen. Wat mij betreft hoeft er niet meer af, ik ben nu al een tijdje stabiel. Wel moet ik wennen aan mijn nieuwe lijf. Ik had altijd zo’n meerijkont waar je een biertje op kunt zetten, nu heb ik bijna geen billen meer.” 

Manuela

Manuela (35, latrelatie, kok/catering en dj)
Weegt nu 112
Lengte 1.77 meter
Kledingmaat 46
Jojo-curve 80 – 113 kilo

“Morgen ga ik echt beginnen. Hoe vaak heb ik dat niet gedacht? Dan ging ik drie dagen enorm opletten, om vervolgens weer in mijn oude patroon te vervallen. Heel stom, want ik weet dat het zit in het veranderen van je levensstijl, en niet in het dieet. Afgelopen zomer woog ik nog 90 kilo, nu zit ik weer op de 112. En zo gaat het al een jaar of tien.”

Marjolein

Marjolein (31, in relatie, fulltime moeder)
Weegt nu 100
Lengte 1.62 meter
Kledingmaat 46/48
Jojo-curve 79 – 125 kilo

“Ik ben al mijn hele leven te dik. Ik werd geboren als tienponder en toen kreeg mijn moeder al te horen dat haar kind te zwaar was. In mijn familie is bijna iedereen te zwaar. ‘Welk dieet doe je nu?’ is een steeds terugkerende vraag als we elkaar zien op verjaardagen. Ik heb periodes zo heftig gelijnd dat ik elke dag flauwviel. Vorig jaar zomer woog ik 79 kilo. Zo licht ben ik sinds mijn tienerjaren niet meer geweest. Nu ga ik weer richting de verkeerde kant van de honderd. Zodra ik veel druk voel of woorden als ‘dieet’ en ‘afvallen’ hoor, krijg ik snoepaanvallen.”

sharon

Sharon (24, relatie, moeder, werkzoekende)
Weegt nu Schommelt tussen de 95 en 100 kilo
Lengte 1.77 meter
Kledingmaat 48/50
Jojo-curve 80 – 127 kilo

“Ik ben een echte emotie-eter: als ik me niet goed voel, ga ik snaaien. Eigenlijk voel ik me continu schuldig als ik eet, ik kan nergens van genieten. Het grootste probleem zit ‘m in de snacks. En als ik lijn, zie ik overal verleidingen die ik niet kan weerstaan. Ik word er verdrietig van dat het me keer op keer niet lukt en ben teleurgesteld in mezelf. In 2012 was ik dertig kilo afgevallen met het Cambridge-dieet. Ik voelde me fantastisch. Ik had maat 42/44 gekregen en mensen zeiden dat ik eindelijk weer mezelf was. En toch kwamen de kilo’s er weer aan. Ik hoop dat het me in de toekomst lukt om blijvend af te vallen.”

Bron & Beeld: Viva 3