Eerste Nederlandse vrouw in de ruimte: ontmoet Mindy Howard

eerste nederlandse vrouw in de ruimte

2019 blijkt een goed jaar voor vrouwelijke astronauten. Zo vond afgelopen oktober de eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling van NASA plaats. En ook Nederland doet dit jaar goed mee: Mindy Howard is de eerste Nederlandse vrouw in de ruimte. 

Althans, als alles goed gaat. Want hoewel Mindy Howard zich al jaren voorbereid om als begeleider mee te vliegen naar de sterren, vindt de ruimtevlucht pas in 2023 plaats.

Ruimtevluchten voor gewone mensen

Die ruimtevlucht zal de eerste vlucht zijn van het Amerikaanse bedrijf AdvancingX, dat ruimtevluchten door middel van sponsoring toegankelijk wil maken voor ‘gewone’ mensen. Gewoon, gewoon, deze eerste lading ‘ruimtetoeristen’ betalen 5 miljoen euro (per ticket) om ongeveer anderhalf uur in de lucht door te brengen.

En Howard mag die passagiers daar als ‘reisleider’ bij ondersteunen. Na een training van enkele jaren mag een selecte groep in 2023 aan boord gaan van een ruimteschip. Deze passagiers vliegen zo’n anderhalf uur door de ruimte en zullen enkele minuten gewichtloosheid ervaren. Als eerste Nederlandse vrouw in de ruimte mag Howard hen mentaal bijstaan. Immers, een reisje in de ruimte is nogal wat. Mindy leert haar medereizigers hoe ze met immense zwaartekracht moeten omgaan.

Eerste Nederlandse vrouw in de ruimte

Maar wie is Mindy Howard? Howard (54), geboren in New York, wilde al haar hele leven voor NASA werken. Ze verhuisde voor promotieonderzoek naar Nederland, trouwde met een Nederlander en heeft inmiddels een Nederlands paspoort.

En net als Howard wilden meer mensen voor NASA werken. Ze wist het te schoppen tot een selecte groep van 200 aspirant-astronauten van NASA, maar viel uiteindelijk toch af.

eerste nederlandse vrouw in de ruimte
Bron: Inner Space Training

Dankzij de opkomst van de commerciële luchtvaart gaat het Howard (hoogstwaarschijnlijk) nu alsnog lukken om een ruimtevaart te maken. Sinds 2012 bereidt ze met haar bedrijf Inner Space Training toekomstige astronauten psychologisch voor op hun ruimtereis.

Toch is ze er nog niet. Hoewel Howard verwacht in 2023 mee te gaan als trainer, moet de keuze voor het ruimtevaartbedrijf nog worden gemaakt. Het wordt of Virigin Galactic, van de Britse zakenman Richard Branson, of Blue Origin, van Amazon-baas Jeff Bezos. Beide bedrijven zijn van plan op termijn commerciële vluchten aan te bieden.

‘Vroeger was de ruimte alleen voorbehouden aan de programma’s van de Verenigde Staten, ESA en Rusland’, zegt Howard. ‘Recent is de commerciële ruimtevaart ontstaan. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden om de ruimte in te gaan.’

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.