Elke dag een onzinnig weetje

Je hebt van die weetjes die eigenlijk te onzinnig voor woorden zijn maar die tóch stiekem wel geinig om te weten zijn. Wist je bijvoorbeeld dat je niet met je ogen open kunt niezen? En dat de piemel van een mannetjes varken gekruld is als een kurkentrekker?

Vooral dat laatste wist je vast niet. Of heb je je ooit gerealiseerd dat ‘racecar’ achterstevoren ook racecar is? Wist je dat er iedere minuut even veel bloed door de hersenen gaat even als er in 3 blikjes frisdrank past? Dat dalmatiërs zonder hun zwarte vlekken worden geboren?

Nou ja, allerlei van zulk soort fijne feitjes dus. Sinds ik de site learnsomethingeveryday.com ontdekte, leer ik dus inderdaad elke dag iets. En dat is leuk, voor een nieuwsgierig mens, al is het misschien overbodige kennis. Wat de site ook leuk maakt zijn de cartoons die elk weetje illustreren, felgekleurde kaartjes met daarop een simpel tekeningetje.

Wist je dat pinguins 2 meter hoog kunnen springen? Echt van die kennis die kleine kinderen ook graag en trots vertellen ;-)

Op 3 augustus was het ding dat je die dag leerde dat rechtshandigen langer leven dan linkshandigen. Balen als je twee linker handen hebt… Hoewel ik volgens mij wel eens ergens heb gelezen dat dat onzin is.

Er zijn meer sites met de meest onzinnige maar toch geinige feiten, Maresa Jacobse heeft er op haar site bijvoorbeeld een hele rij verzameld. Wat daar onder andere staat: ‘Tijdens seks verbruik je 360 calorieën per uur’. Goh.

De website overbodigekennis.nl weet ook van alles overbodigs. Daar staat bijvoorbeeld dat ijsberen linkspotig zijn. Zouden zijn dan állemaal wat korter leven? Oh nee, het was volgens mij een fabel van dat langer leven als rechtshandige.

Op die laatste site staat ineens ook een filosofisch weetje: ‘Het geheim van geluk is het accepteren van ellende’. Dat blijft dan toch iets langer hangen dan het feit dat er niet een normaal Nederlands woord op ‘twaalf’ rijmt…