Empathie op het werk is essentieel voor werknemers

Loonkloof mannen vrouwen

9 op de 10 werknemers waardeert het als er op het werk empathie wordt getoond. Een simpele ‘goedemorgen’ hoort daar minimaal bij volgens een online onderzoek dat werd gedaan. 

Volgens het Belgische rekruteringbedrijf Hays die online ruim twee duizend mensen ondervroeg over dit onderwerp, komt onze behoefte aan verbinding door het feit dat privé en werk steeds meer door elkaar gaan lopen. Omdat ons werkleven steeds digitaler wordt, en werken vanuit huis nu veel normaler is dan het tien jaar geleden was, is het meer dan ooit van belang om het hele zaakie aangesloten te houden. Iedereen moet zich verbonden blijven voelen bij het bedrijf, of je nu vanuit huis werkt of op kantoor zit. En empathie is daar een belangrijk onderdeel in.

Test je aanpak

Je op het werk gemakkelijk en thuis voelen heeft te maken met de sfeer die er hangt. Die wordt door werknemers gedragen, maar ook door de leidinggevenden. Een goede leidinggevende schakelt als hij of zij merkt dat er onrust of onvrede is onder werknemers. Natuurlijk moet je als chef weleens besluiten nemen die minder populair zijn. Maar de manier waarop je de boodschap brengt kan een groot verschil maken. Ben je leidinggevende? Informeer dan, voordat je iets dropt onder de werknemers, eerst eens bij vrienden en familie hoe jouw aanpak op hun over zou komen. Als zij eerlijk zijn, kun jij je tactiek her en der wat aanpassen.

Medeleven zorgt voor geluk

Betrokkenheid, vragen naar het weekend en het wensen van goedemorgen wordt door 93 procent van de ondervraagden zeer op prijs gesteld. Dus speel daar als leidinggevende op in. Maar doe dit ook als werknemer: medeleven tonen zorgt voor open communicatie dat leidt weer naar een gelukkiger gevoel op je werk, aldus het onderzoek.

Lees ook: Goed nieuws: steeds meer vrouwen bekleden hoge functies (maar we zijn er nog niet)

Bron: HLN.be | Beeld: Unsplash
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.