ERNST BLOGT: Kalkoengedrag

Ik had er nooit eerder van gehoord. Het kwam gister ter sprake toen we wat vrienden over de vloer hadden. Ik vertelde hen dat afgelopen weekend twee van onze babykalkoenen op de rug lagen: dood. Onze verbazing over hoe ‘Moeder Kalkoen’ haar kroost totaal verwaarloosde en geen sprankje verantwoordelijkheid nam voor haar baby’s. Het blijkt bekend en ook in de mensenwereld een fenomeen: de kalkoenmoeder!

Moeders
Hier in Oeganda komt het niet voor. Hier heb je geen kalkoenmoeders. Integendeel. Hier zijn moeders de rots in de branding, de liefde, bescherming, de troost. De zachte warme wangen, maar tegelijk ook de brede schouder, stevige armen en sterke borst. Hier zijn moeders ook vaders en zijn vaders vaak kalkoenen.

Plaatsvervangende schaamte
Ik heb er in mijn blogs al menigmaal over geschreven, de verbazing over dat vaders of mannen in het algemeen in Oeganda nauwelijks verantwoordelijkheid nemen voor hun kinderen. Ook dat kwam ter sprake gisteren tijdens ons vriendendiner. Verbazing alom. Mijn vrouw – zelf Oegandese – legde uit dat het diep geworteld zit in de cultuur en niet zomaar verandert. Ik geloof dat. Helemaal als je de voorbeelden hoort van vrouwen die zich onzeker voelen als de man veel thuis is en met de kinderen speelt. Of bezorgd raken als ze niet geslagen worden door hun man. Ik verzin het niet!
Het is een dominante mannencultuur waar ik als ‘metro-man’ nog elke dag een brok van in de keel krijg. Een plaatsvervangende schaamte voor het gedrag van mijn gelijk-geschapenen.

Zelfstandig bestaan
Met het WOMAP project proberen we vrouwen door een combinatie van psychosociale hulp (leren samenwerken, zelfvertrouwen versterken, emoties durven uiten en jezelf durven uitspreken, etc.) en het coachen in het opzetten van hun eigen onderneming (het reisbureautje) een begin te maken met het niet langer accepteren van dit kalkoenengedrag. Wij veranderen het niet, het is niet War Child, maar de vrouwen doen dit zelf. Ze zijn er klaar mee om te volgen, om er alleen voor te staan met hun kinderen, om misbruikt te worden en geen kansen te hebben op een zelfstandig bestaan.

Met de kerst op de stoep wens ik jullie veel mooie dagen. En mocht je kalkoen eten, denk dan nog een keer terug aan deze blog en neem je voor om in 2014 met VIVA & War Child dit project van de grond te krijgen.

Vrouwen

Eet smakelijk.
Ernst

ERNST SUUR (32, MEDEWERKER BIJ WAR CHILD) BLOGT OM DE WEEK OVER ZIJN LEVEN IN OEGANDA.

Doe mee!
VIVA heeft in Noord Oeganda een project geadopteerd. Deze gaat pas van start als er genoeg geld is opgehaald. Help jij mee het WoMap-project van de grond te laten komen? Join dan samen met VIVA en War Child de community. Ga naar pifworld en investeer.