ERNST BLOGT: Kort maar krachtig

Ik kom al dertien jaar in Oeganda en ben met een Oegandese vrouw getrouwd. Het land zit als het ware in mijn bloed. Maar er is één ding waar ik nog steeds niet aan kan wennen: het grote  cultuurverschil. Mijn enorme ergernis. Oeganda is niet, zoals ik het graag zie: ‘kort en krachtig’. Mijn Nederlandse mentaliteit van: kort door de bocht, even lekker snel, let’s get it done, werkt hier niet. Nederlandse directheid is hier niet.

Het is een bekend gegeven: in Afrika gaan dingen op een ander tempo. Inderdaad, vaak langzamer. Ik zou een boek kunnen schrijven over wat ik daar van vind, maar dat is nu niet mijn punt. Mijn punt is dat ik er maar niet aan kan wennen.

Niet lullen maar poetsen
Persoonlijk houd ik van kort maar krachtig. Niet lullen maar poetsen. Twee vliegen in een klap. En ik zou graag willen dat de wereld om mij heen ook zo in elkaar stak. Dat voor één dag iedereen denkt zoals ik. Niet dat de wereld daar beter van wordt, zeker niet. Maar voor ons WOMAP-project zou het enorm helpen. Het project waar ik al een tijdje over blog, móet gewoon van start gaan. De kans voor jonge meiden om op te staan en hun eigen onderneming te beginnen, wordt ontnomen door gebrek aan cash. Ik baal daar van, het irriteert mij. Want het is die meiden zo erg gegund!

Ik merk dat mijn blogs verschuiven van informatief naar de ‘fondsenwervende-kant’. Terwijl ik daar helemaal niet van houd en niet goed in ben. Dat gevraag en goedbedoelde gebedel is niet mijn ding. Maar ik zou zo graag willen dat jullie zelf denken: “Inderdaad, dat project voor die jonge meiden in Noord-Oeganda, daar geloof ik in! Daar heb ik geld voor over.”

Van start?
Jullie hulp hoeft van mij niet vanuit een sinterklaasactie of kerstgedachte voort te komen. Maar gewoon omdat je, gebaseerd op wat ik schreef in mijn blogs, denkt: dit project voor die meiden is het waard. We zijn nu een klein half jaartje verder. Het is bijna het eind van dit jaar en ik ga nog in een paar blogs mijn best doen om met jullie dit project te starten. Want dat heb ik beloofd. Aan de meiden. Dus, kort maar krachtig – help je mee?

Ernst

ERNST SUUR (32, MEDEWERKER BIJ WAR CHILD) BLOGT OM DE WEEK OVER ZIJN LEVEN IN OEGANDA.

Doe mee!
VIVA heeft in Noord Oeganda een project geadopteerd. Deze gaat pas van start als er genoeg geld is opgehaald. Help jij mee het WoMap-project van de grond te laten komen? Join dan samen met VIVA en War Child de community. Ga naar pifworld en investeer.