Eva Duijvestein gunt iedereen een eigen Jan Jaap

Actrice Eva Duijvestein neemt niet zomaar elke klus aan. Ze doet alleen wat goed voelt. “De rollen die ik speel, zijn een gevoelskwestie: ik kies intuïtief”, vertelt ze in Viva. “Het maakt me dan niet uit of het om een grote rol gaat of eentje van een paar minuten.”

Hemel
In de nieuwe Nederlandse film Hemel speelt ze zo’n kleine rol. Ze greep deze kans met beide handen aan, omdat het personage Hemel haar zo aanspreekt. “Hemel is een meisje dat na de dood van haar moeder een gezin vormt met haar vader. Wat ik mooi vind, is dat mijn rol als vriendin van haar vader eigenlijk in dienst staat van het personage Hemel. Bovendien raakt het script me, Hemel ontroert me.”

Eigen Jan Jaap
De liefde, een van de thema’s van de film, is volgens Eva heel mooi en bijzonder. De actrice is zelf zeer gelukkig getrouwd met cabaretier Jan Jaap van der Wal. “Wat ik met hem heb, kende ik helemaal niet: een onvoorwaardelijke liefde die losstaat van je ego”, zegt ze. “Jan Jaap en ik hebben ieder ons eigen leven, maar ondanks dat zijn we ongelooflijk samen. Weet je, het is zo bijzonder, ik zou eigenlijk iedereen een eigen Jan Jaap gunnen.”

Hoge eisen
Eva geeft toe dat ze hogen eisen stelt in een relatie: “Hoewel, het enige wat ik vraag, is dat je jezelf bent en dat je alles uit jezelf haalt. Niet iedereen kan dat, het is hard werken. Als iemand daar niet toe bereid is, haak ik meestal af. Dat is hard, maar wel eerlijk.”

Televisiespelletjes
De actrice zit al jaren in het vak, maar blijft expres wat in de luwte. “Ik ga bijvoorbeeld niet vaak naar premières en zeg nee tegen televisiespelletjes waarvoor ik word gevraagd”, legt Eva uit. “Ik vind het geestdodend, een soort korte-termijn-genotstoot. Wat ik belangrijk vind, is dat áls je iets consumeert je ook aan het denken wordt gezet en geïnspireerd raakt.”

Vader
Eva’s vader was marinier en leerde op Curaçao haar moeder kennen. Ze is dus een mengelmoes, zoals ze het zelf noemt. Inmiddels zijn haar ouders gescheiden, maar de band met haar vader is versterkt. “Ik herken veel van mezelf in hem. We hebben allebei een hang naar avontuur. Nu ik ouder ben, kan ik goed met hem praten. Over politiek, het milieu, het leven, de grote thema’s zeg maar. We gaan gelijkwaardig met elkaar om.”

Het volledige interview vind je terug in Viva 14 die woensdag 28 maart in de winkel ligt.