Even lezen: mensen die lezen zijn aardiger

lezen

Boekenwurmen opgelet! En niet-boekenwurmen eigenlijk ook, want nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat mensen die lezen, aardiger zijn.

Genie in a book

Dat lezen gezond is voor de geest, is inmiddels algemeen bekend. Nu is echter ook wetenschappelijk bewezen dat mensen die af en toe in een boek duiken, aardiger zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Kingston University. Een onderzoek onder 123 mensen heeft aangetoond dat de personen met een voorliefde voor lezen, empathischer zijn.

Inlevingsvermogen

Op zich is dat niet heel verrassend. Wanneer je af en toe leest, zorgt dat ervoor dat je beter nadenkt over je eigen situatie, en dat je dingen in een ander daglicht ziet. Het voedt de geest doordat er nieuwe verbindingen in het brein worden gecreëerd. Dit verbreedt je kijk op situaties, waardoor je je ook meer kunt inleven in de situatie van een ander.

Positieve effecten

Naast het feit dat je er dus empathischer van wordt, is lezen ook goed als middel tegen stress. Uit een Brits onderzoek uit 2016 bleek dat wanneer je 6 minuten per dag leest je stressniveau met 68 procent daalt. Tijdens het lezen moet je je concentreren en dit helpt bij het ontspannen van je hart en spieren. Daarbij draagt het ook bij aan het concentratievermogen, omdat je het alleen kunt doen wanneer je je concentreert. Hierdoor wordt lezen ook gebruikt ter verbetering van ons geheugen. Iemand nog boekentips?

Bron: AD | Beeld: iStock
VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.