Familiespelletjes

Bijna iedereen heeft ze wel… de vaste spelletjes die je speelt op familie-avonden. Avonden waarop je gezellig met het gezin bij elkaar zit. Daar hoort een drankje bij, een hapje én…. een spel!

Dat wordt dan 12 pakken!
Bekend zijn de vele kaartspellen. Van kleins af aan was ik al aan het ‘pesten’ met opa en oma. Een spel waarbij, zo blijkt later, de spelregels in ieder gezin weer variëren. Bij de een mogen alle pestkaarten op elkaar, bij de ander mag de boer op elke kaart gegooid worden en ga zo maar door. En wanneer je de spelregels van tevoren niet afspreekt, wordt het pas echt pesten.

De beschrijving van tafel? Euhhm…
Er zijn natuurlijk ook andere spellen waar geen spelkaarten aan te pas komen. Zo heb ik gisteren kennis gemaakt met het ‘woordenboek-spel’ (dat in andere gezinnen vast weer anders genoemd wordt). Bij dit spel zoekt steeds iemand een woord op in het woordenboek, waarvan iedereen dan een betekenis opschrijft. Degene met het woordenboek schrijft de juiste betekenis op en husselt alle opgeschreven betekenissen door elkaar. Aan de rest van de spelers de taak om de juiste beschrijving te raden. Dat kan leiden tot komische taferelen!

‘Ga direct door naar de gevangenis’
Dan heb je nog die bekende spelletjes als ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ en ‘ik ga op reis en ik neem mee…’. Spelletjes waar ik als kind geen genoeg van kon krijgen. Voor mijn ouders was het vast een ander verhaal. Die dachten ‘neeee hè, niet wéér dat spel!’.Zo was het ook met Monopoly. Een spel dat ik altijd erg leuk vond, maar waar ik moeders niet blij mee maakte. Nu geef ik haar groot gelijk, dat spel duurt hartstikke lang!

Drie keer woordwaarde!
Gelukkig zijn er ook bordspelen met een wat kortere speelduur. Bekende spellen als “Scrabble’, ‘Rummikub’, ‘Levensweg’ en natuurlijk ‘Mens erger je niet’. Van die spelletjes om gezellig aan de keukentafel te spelen op een feestdag, zondag of gewoon tussendoor!

Wat vind jij het meest vermakelijke familiespel(letje)?

CC foto: Mariano Kamp