Fedja van Huêt doet het rustig aan

geen

Fedja van Huêt (39) heeft de afgelopen 15 jaar aan de top van acterend Nederland gestaan. Hij speelde talloze film-, tv- en theaterrollen. In de film Daglicht speelt hij de autistische Ray. Daglicht is vanaf 11 april in de bioscoop te zien.

Theater
Fedja is jarenlang actief geweest op het toneel. Onlangs nam hij echter afscheid bij Toneelgroep Amsterdam. “Het waren tropenjaren. Ik heb het zeven jaar gedaan en ook veel in het buitenland gespeeld. Dat betekent veel reizen, veel van huis zijn. Jarenlang zat ik in een raar ritme van overdag repeteren en ’s avonds spelen. Vijftien jaar achter elkaar was ik toneelacteur. Daardoor was ik een beetje op. Ik had het gevoel dat ik een deur naar iets anders moest openzetten, zodat ik wat meer tijd zou hebben. Meer vrijheid.”

Vrije tijd
“Lekker thuis zijn vind ik een prettig vooruitzicht. En dan af en toe een film of serie doen. Een tijdje niet avond aan avond op een podium staan of in een bus zitten, lijkt me ook heel gezond. Een paar jaar iets rustiger aan doen. Meer bij mijn gezin zijn.”

Fedja wil vooral meer tijd doorbrengen met zijn dochter. “Sinds ik vader ben geworden, realiseer ik me dat als ik zo blijf doorrennen, mijn dochter straks ineens groot is. Een cliché, maar waar. Dus het zal zeker geen moeite kosten om te genieten van mijn vrije tijd,” vertelt de acteur.

Vriendschap
“Over het algemeen denk ik wel dat mensen in mijn naaste omgeving het gevoel hebben dat ze op me kunnen bouwen. Ik heb niet veel vrienden, dat kan niet met mijn drukke leven. Maar ik kan mijn vrienden maanden niet zien, en als ik ze weer zie, is het altijd goed.”

“Ja, mannenvriendschappen zijn fijn. Ik zou het anders Spaans benauwd krijgen. Vriendschappen met vrouwen zijn een stuk intenser. Nou ja, ik weet niet eens of de intensiteit hoger is, maar de frequentie is dat wel. Als je elkaar weinig ziet, hou je minder van elkaar, lijkt wel. Terwijl dat in mijn ogen onzin is. Man, ik ben blij dat ik geen vrouw ben. Dan had ik nooit rust gekregen,” lacht Fedja.

Lees het volledige interview in Viva 15 die vanaf woensdag 3 april in de winkels ligt.