Feelgood met een trashrandje

geen

Ik heb er sinds kort een verslaving bij: Catfish. Mensen die al maanden of soms zelfs jaren een onlinerelatie hebben, schakelen dit MTV-programma in omdat ze vermoeden dat er iets niet in de haak is met de liefde van hun leven. Die blijft namelijk maar excuses verzinnen om het maar niet tot een lijfelijke ontmoeting te laten komen. Skypen-met-beeld is er ook niet bij en sommigen beweren zelfs dat ze geen mobiele  telefoon hebben. Uhuh.

Miss Teen USA
Soms zijn de aanwijzingen dat er iets niet klopt subtiel, maar over het algemeen verschijnen er binnen no time een heleboel red flags. Bijvoorbeeld als iemand beweert model te zijn of voormalig Miss Teen USA terwijl de smachter in kwestie er uitziet als een kruising tussen Adje en Robert Jensen. De presentator -zelf ervaringsdeskundige –  en zijn crew gaan als ware detectives op onderzoek uit, om uiteindelijk de langgewenste ontmoeting tussen de twee online geliefden te forceren.

Transgender
Het moment van de eerste ontmoeting is natuurlijk het hoogtepunt van het programma. Vooral omdat negen van de tien keer blijkt dat het lijdend voorwerp maandenlang geile berichten heeft uitgewisseld met iemand die alleen in het schemerdonker enigszins op zijn Facebookfoto lijkt. En dat zijn dan nog de beste gevallen. Vaker blijkt de blonde stoot een  mollige homoseksueel, het model en een buschauffeur, de sexy man een transgender of de gehoopte transgender juist een voluptueuze vrouw met heuse kinderschare.

Identiteitsfraude
Maar eigenlijk vind ik de reactie van degenen die al die tijd voorgelogen zijn het ware hoogtepunt van elke aflevering. Ik verwacht telkens dat ze woest worden, maar vaak zijn ze – na de eerste vlaag van  totale verbijstering – best begripvol. En soms stappen ze zelfs – hop hop hop – zó over het hele identiteitsfraudegebeuren heen. Ik dacht dat je een man was, maar je bent feitelijk nog een vrouw? Geen probleem. Je bent geen topmodel dat de hele wereld overvliegt, maar je woont nog bij je moeder en hebt een strafblad? Nou en. Come here baby.

Alles met een hartslag
Maandenlang dagelijks je hele hebben en houden met iemand bespreken schept nu eenmaal een band, ook al heb je diegene nog nooit gezien. En ook al hebben de online-geliefdes  gelogen over hun naam, geslacht, beroep en uiterlijk, over hun gevoelens waren ze meestal wel eerlijk. Oké, behalve die kerel die het contact vooral aanhield omdat de vrouw in kwestie hem dan tenminste geld bleef sturen. En dat buurmeisje dat gewoon aandacht wilde van alles met een hartslag. Maar dat zijn de uitzonderingen. Catfish is gewoon heerlijke feelgood tv. Met een trashrandje.

Bron foto: Adrian Serghie