Fijn: je collega als BFF

Waar we onze lovers hebben ontmoet, welke kroeg in Haarlem de lekkerste happen heeft en wat onze meest gênante dronken acties waren. Tijdens onze redactieborrel wordt bijna alles besproken. Kletsend met glazen wijn en chips binnen handbereik lijken we eerder een club vriendinnen dan collega’s. Waarschijnlijk herkennen de meeste Viva’s zich volledig in het onderzoek van Linkedin, waaruit blijkt dat we geluk halen uit vriendschappen op ons werk.

Vrienden over de werkvloer

Door vrienden op ons werk te hebben, voelt 43,9 procent van de Nederlandse werknemers zich gemotiveerder en 37,1 procent wordt er gelukkiger van. Volgens een Amerikaans onderzoek zouden werknemers zich daarbij meer verbonden met het bedrijf voelen en productiever werken als over dezelfde werkvloer een vriend rondloopt.

Hoe jonger, hoe losser

82,4 procent van de vrouwen praat het liefst met hun collega’s over eten, terwijl mannen over nieuws en politiek ouwehoeren. En hoe jonger je bent, hoe meer je je collega’s vertelt. Babyboomers delen hun relatieproblemen nauwelijks met collega’s (9,6%), terwijl ruim een derde van de mensen geboren rond de eeuwwisseling wel over privéruzies en -strubbelingen vertelt (37,8%). Ook in de omgang met hun manager zijn jongeren een stuk losser. 28 procent stuurde weleens buiten kantooruren een appje of sms’je naar zijn of haar baas die niet over werk ging. Van de oudere generatie deed 10 procent dit.

Einde vriendschap?

Een minder fijn puntje in de uitkomst van het onderzoek: 1 op de 5 Nederlanders ziet een vriendschap op werk als een manier om later verder te komen in zijn of haar carrière. En als puntje bij paaltje komt zou 40 procent van de Nederlandse werknemers hun vriendschap met een collega op het spel zetten, als hij of zij daardoor promotie zou kunnen maken. Jongeren zijn daar makkelijker in dan ouderen. Ai!

Word jij blij van collega’s die je ook als vrienden kan bestempelen? Of hou je het contact met je collega’s liever oppervlakkig? Deel het hier.

Bron: LinkedIn, nrc.nl, Trendhunter
Beeld: ABC