Fulltime kracht of fulltime moeder?

Bekend is dat veel vrouwen moeite hebben een balans te vinden tussen hun baan en kinderen. Iedereen heeft altijd wel kritiek op de uiteindelijk keuze van een moeder. Eigenlijk kun je het als moeder niet goed doen… helaas!

Speurend over het forum stuitte ik op diverse “posts” van moeders to-be die twijfelen tussen een carrière en het moederschap. Vele van hen zijn die balans kwijt, althans zo voelen zij dat.

Zelf heb ik nog geen kinderen en kan vanuit dat perspectief weinig zeggen. Wel ben ik opgegroeid als een zogenaamd ‘sleutelkind’. Mijn moeder heeft vanaf mijn eerste jaar altijd fulltime gewerkt. Na een aantal jaren op de crèche te hebben gezeten kozen mijn ouders uiteindelijk voor een oppas aan huis. Zij bleef tot mijn 9e, daarna werd ik een ‘sleutelkind’.

Jarenlang zag ik mijn ouders alleen ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds net voor het slapen gaan. Gelukkig had mijn moeder een baan waarbij ik haar altijd kon bereiken. Zij is telefonisch toeschouwer geweest van wel tientallen ruzie’s tussen mijn broer en ik. Nooit voelde ik een afstand.

Ik trek het mij dan ook vaak aan als er gesprekken gaan over carrièrevrouwen en de opvoeding van kinderen. Hoe kunnen mensen die het zelf nooit hebben meegemaakt, oordelen over wat slecht is. Tuurlijk ben ook ik van mening dat als je aan kinderen begint, je hen alle aandacht moet geven. Een kind verwaarlozen is echter niet hetzelfde als carrière willen maken.

De clue is denk ik dat je prioriteiten moet stellen. En, en, en lukt niet. Niemand niet. Maar als een carrière en kinderen belangrijk voor je zijn, zul je misschien iets minder tijd hebben voor iets anders (sport, sociale contacten, etc).

Zo heeft mijn moeder het gedaan. Zij was dan nooit een overblijfmoeder op school maar wel taxichauffeur van mijn tennisteam, organisator van diverse verjaardagspartijtjes en de meest betrokken moeder die ik mij had kunnen wensen (en dat met een 40-urige werkweek op 45km afstand van ons huis)!

Mijn boodschap aan alle moeders is dan ook: een carrière en kinderen gaan wél samen! Met de nodige planning en het stellen van bepaalde prioriteiten kom je een heel eind, aldus een heel gelukkig ‘ex-sleutelkind’.

Wil jij ook jouw mening kwijt over dit onderwerp? Praat dan mee op het Viva Forum.

CC foto: carianoff★™