Gamba & chorizo

Surf en turf, aan de combinatie van vlees en vis moest ik toch wel wennen. Of in ieder geval aan het idee. Maar inmiddels heb ik een heerlijk recept met gamba’s, chorizo en pasta (pasta omdat ik een Jamie Oliver-week heb). Tijd om het recept met jullie te delen want aankomend weekend wordt het er weer voor!

Ik wil winnen
Ik ben niet zo iemand die vaak dingen wint. Sterker nog, eigenlijk nooit. Ik hoor je denken: doe je dan ooit ergens aan mee? Nee, ik doe nooit ergens aan mee en daarom win ik natuurlijk ook nooit iets. Toen ik 16 was won ik voor het laatst iets en na tien jaar winloos door het leven te zijn gegaan, vond ik het wel weer tijd worden.

Toch handig, dat Twitter
En daar komt Twitter in het verhaal. Ik Twitter namelijk (@SamZonjee) en heb inmiddels een aardig lijstje interessante en leuke mensen verzameld die ik volg of die mij volgen. En dan komt er wel eens wat voorbij, zoals bijvoorbeeld @JamieMagazineNL. Ik zie ‘Jamie’ en denk ‘Oliver’. Terwijl het net zo goed iedere andere willekeurige Jamie had kunnen zijn met een magazine. Maar dat was niet zo en mijn hoop werd bevestigd. Jamie gaat Nederland verblijden met een Nederlandse Jamie Magazine.

Gewonnen!
Dus ik onderzocht het hoe en wat rondom @JamieMagazineNL en kwam er al snel achter dat er een lanceringsfeestje zou zijn. Ondertussen stuurde ik een tweet de wereld in over waarom Jamie mij inspireerde en inspireert in de keuken. En warempel, een paar dagen later krijg ik een tweet terug met de heuglijke boodschap dat ik – jawel – een uitnodiging had gewonnen! Kijk, daar word ik blij van. Gewonnen én de prijs is iets met schrijven, koken en eten. Twee dingen die ik toevallig leuk vind om te doen. Ik kan er dus weer 10 jaar tegenaan!

Een winnaarsmaal (omdat ie zo lekker is)
Vroeger bestond het gerecht surf ‘n turf uit ossenhaas en kreeft. Inmiddels staat de naam voor combinaties van vlees en vis of  vlees en schaal- of schelpdieren. Mijn variant is een surf ‘n turf-pasta. Geïnspireerd door mijn liefde voor pasta en omdat het zo makkelijk is om te maken én te eten. Twee pannen, één bord (of vier in dit geval) en klaar ben je.

Pasta met gamba’s, chorizo en basilicumcitroenolie, voor 4 personen
Lekker met geschaafde Parmezaanse kaas

Nodig
• 400 gram gedroogde pasta, bijvoorbeeld penne
• plantje verse basilicum (2 handen vol)
• Ongeveer 500 gram gamba’s / garnalen
• 1 citroen, rasp en sap apart gehouden
• 1 zachte, dunne chorizoworst
• 2 bakken kleine tomaten, bijvoorbeeld kleine trostomaten, mini-pruimtomaten
• ½ teentje knoflook, in de vijzel tot papje gemaakt of heel klein gesneden
• Peper
• Zout

Maken
1. Zet een grote pan met 3-4 liter water (en flinke snuf zout) op hoog vuur en breng aan de kook . Zet laag als het water kookt, maar zorg dat het blijft koken.
2. Maak ondertussen de gamba’s schoon (verwijder het darmkanaal, zoals ik in het filmpje in deze blog voordoe).
3. Maak basilicumcitroenolie door in een hakmolen de basilicum heel fijn te malen. Voeg daar de knoflook en de rasp van de citroen aan toe. Meng en hak nog even goed met de hakmolen. Voeg nu ¾ van het citroensap toe en net zoveel olie toe tot je een goedgevulde, soepele olie met basilicum hebt. Voeg er zout en peper naar smaak aan toe.
4. Snij de tomaten in kwarten of kleiner, dat ligt een beetje aan de maat tomaat die je gebruikt. Je kunt ook cherrytomaatjes gebruiken en die halveren.
5. Snij de zachte chorizoworst in schijfjes van ongeveer 5 mm (check even of je er eentje hebt waar het velletje nog af moet of juist niet).
6. Bak tegelijkertijd met het opzetten van de pasta de  chorizo in een grote pan met een klein beetje (!) olie aan. Voeg de tomaten toe en bak die ook even op laag vuur mee.
7. Net voordat je pasta klaar is, voeg je de gamba’s toe aan de chorizo en tomaat en bak je die nog 3 tot 4 minuten op hoog vuur mee. Blus af met het citroensap dat je nog over hebt.
8. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzing op het pak. Voordat je de pasta afgiet, schep je met een kopje wat kookwater uit de pan. Zet apart.
9. Doe de afgegoten pasta bij het chorizo-tomaat-gamba-mengsel en roer goed door elkaar. Als je het niet smeuïg genoeg vindt, voeg dan beetje bij beetje wat kookvocht van de pasta toe tot je tevreden bent.
10. Schep de pasta op borden en verdeel de basilicumcitroenolie over de borden.
11. Afmaken met geschaafde Parmezaanse kaas of Grana Padano en als je nog wat hebt: verse basilicumblaadjes.

Geniet ervan!

CC Foto: Privébezit