Wie had dat gedacht? De pay gap tussen mannen en vrouwen begint al bij het zakgeld van kinderen

Het is inmiddels bekend dat het koppige verschil in loon tussen mannen en vrouwen een wereldwijd fenomeen is. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld verdienen vrouwen vaak minder dan mannen in dezelfde functie. Uit nieuw, enigszins schokkend onderzoek blijkt nu dat het verschil al begint bij het zakgeld van kinderen.

Even de cijfers naast elkaar: in Amerika verdienen blanke vrouwen zo’n twintig procent minder dan hun mannelijke tegenhangers op de werkvloer en voor donkere vrouwen is dat verschil zelfs nog groter. In Nederland is het verschil tussen de salarissen van mannen en vrouwen 16,1 procent. Volgens nieuw onderzoek van BusyKideen app voor ouders waarin ze het zakgeld voor kinderen per karweitje en uitgaven kunnen bijhouden, begint de pay gap al tijdens de jeugd.

Verschil in zakgeld

Uit de data van de app blijkt dat een jongen gemiddeld $13,80 per week aan zakgeld krijgt, terwijl dat voor meisjes $6,71 zakgeld is. Gregg Murset, de CEO van de app, legt uit aan CNN‘Waarschijnlijk zijn ouders zich niet eens bewust van het verschil, maar uit de data van BusyKid blijkt het verschil er toch echt te zijn. Jongens krijgen meer kansen om geld te verdienen en de karweitjes die uit traditioneel oogpunt vaker aan jongens worden toebedeeld, zien ouders vaak ook als zwaardere karweitjes die daarom meer geld opleveren.’

Ook HelloGiggles deed onderzoek naar het verschil in zakgeld. Wanneer het gaat om ‘bonussen’, dus karweitjes of projecten die kinderen kunnen doen om een extra zakcentje te verdienen, verdienen jongens gemiddeld $17,01 per klusje, terwijl meisje het moeten doen met $15,54.

Jongens geven meer uit

Uit de data van BusyKid blijkt ook dat jongens niet alleen meer verdienen, maar ook meer aan zichzelf uitgeven. Meisjes daarentegen verdienen minder, maar delen hun geld ook vaker met goede doelen.

Verschil in zakgeld in Nederland

Afgelopen maart deed de Volkskrant onderzoek naar het verschil in zakgeld tussen jongens en meisjes in Nederland. Dit deed de krant nadat het AD kopte met ‘Salariskloof bestaat al bij zakgeld’ op basis van onderzoeksresultaten van Deloitte. Na verificatie van de Volkskrant bleek dat het (vooralsnog) niet te bewijzen is of meisjes minder zakgeld dan jongens krijgen in Nederland. Meisjes zouden evenveel of zelfs meer zakgeld kregen, of minder zakgeld maar meer kleding.

Let wel: de conclusies van het Amerikaanse onderzoek zijn gebaseerd op data van gebruikers van de BusyKid app. Mensen die hun zakgeld in cash uitbetalen, zijn dus bijvoorbeeld niet meegerekend. Toch geeft het stof tot nadenken, I mean, een pay gap die al begint in de kleutertijd?!

YouTuber Nienke Plas maakte er een treffend filmpje over:

 

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.