Vraag het de mediator: ‘Er lag een condoom in de prullenbak. Hoe maak ik dat bespreekbaar?’

condoom in de prullenbak

Marijke en Elise zitten op de administratie van een klein installatiebedrijf. Tot voor kort deelden ze samen een kamer en dat was altijd heel gezellig. Maar sinds Nathan erbij is gekomen, en vooral sinds hij en Elise een stel zijn, is de sfeer veranderd. Volgens Marijke zitten de geliefden de hele dag aan elkaar en dat vindt ze geen prettig gezicht. Nathan en Elise zeggen dat Marijke overdrijft. Is ze misschien jaloers?

Marijke: ‘Ik heb Elise binnengehaald. Het was een vriendendienst aan haar moeder, maar hoewel Elise vijftien jaar jonger is, is ze inmiddels ook een vriendin van mij geworden. Voordat Nathan hier kwam, hadden we vaak diepe gesprekken. Dat doen we eigenlijk nooit meer, besef ik nu. Nou ja. Zo gaan die dingen.

Nathan en Elise zijn leuke collega’s en ik vind het oprecht fijn voor ze dat ze elkaar gevonden hebben. Echt, ik gun het ze van harte. Maar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zijn ze met elkaar in de weer. Dat ze elkaar af en toe verliefd aankijken, dat kan ik wel aan. Maar het gaat veel verder: kusjes geven over de bureaus heen, elkaar aanraken met de vingertoppen, een hand die van een schouder omlaag glijdt richting borsten. Soms hangt Nathan helemaal over Elise heen en dan laat zij zich tegen hem aan zakken en dan wrijven ze een beetje heen en weer. Dat vind ik echt weerzinwekkend.

Ik heb er al een paar keer iets van gezegd, dat ik niet van dat intieme gediend ben, dat dit een kantoor is en geen bordeel. Dan houden ze zich even rustig, maar binnen de kortste keren is het weer raak. Volgens mij hebben ze hier zelfs seks gehad, want laatst vond ik een leeg condoomhoesje in de prullenbak. Nou, dat vind ik echt een onsmakelijk idee. Ik kom hier om te werken, niet om de hele dag naar twee geile jonge mensen te kijken.’

Elise: ‘Ik ben echt heel blij met deze baan. Het is leuk werk en ons kantoor is een zoete inval, iedereen komt hier buurten. Toen Nathan erbij kwam werd het natuurlijk helemaal gezellig!

Eerst waren Marijke en ik niet zo blij dat er nog iemand op onze kamer zou komen. Het is toch al zo krap. Maar op z’n oude plek kon Nathan niet meer terecht, dus toen is hij bij ons gekomen.

Nou, ik was meteen weg van hem! Zo’n schatje! De eerste weken hebben we vooral naar elkaar zitten kijken, ik bedoel, je stapt niet zo maar op iemand af en zegt: ik ben verliefd op jou. Maar op dat bedrijfsuitje was het eigenlijk direct raak. Samen in een karretje door het spookhuis. Kun je je iets romantischers voorstellen?

We zijn heel gelukkig met elkaar en ja, dan is het lastig om van elkaar af te blijven. Maar we houden echt wel rekening met andere mensen. Wat Marijke vertelt, dat is gewoon niet waar. We kussen elkaar nooit op kantoor en dat tegen elkaar aan wrijven, ik weet niet waar ze dat vandaan haalt. Nathan en ik zijn volwassen mensen en op ons werk zijn we gewoon professioneel. We hebben ook echt nooit seks gehad op kantoor, hou toch op! Ik ben trouwens aan de pil, dus we gebruiken niet eens een condoom.

Ik weet niet waar Marijke het allemaal vandaan haalt. Misschien komt het omdat zij al jaren vrijgezel is, uit frustratie. Maar dat moet ze niet op ons afreageren.’

De mediator: ‘Dit is een vraag waar jullie alleen uit kunnen komen door met elkaar om de tafel te gaan met een mediator. Waarom? Omdat die jullie kan helpen om erachter te komen wat er écht speelt tussen jullie. Wat er bij Gerda speelt en wat er bij Elise speelt.

Bij de mediator vertellen jullie om de beurt je verhaal. Als dat niet makkelijk lukt, stelt de mediator vragen. Hij blijft net zo lang doorvragen totdat je wat meer gaat vertellen over wat er éigenlijk van belang is in wat je ervaart. Waarom raakt deze situatie je zo?

Wat is nu het voordeel van de mediator? De mediator kan dingen benoemen die er wel zijn, maar die jullie niet zien doordat jullie inmiddels allebei zo vol zijn geraakt van jullie eigen verhaal.

De mediator vertelt wat hij ziet gebeuren, wat hij ziet veranderen terwijl je zit te praten. Misschien wordt je boos of gefrustreerd omdat de ander je niet begrijpt. De mediator benoemt dat. Misschien wordt je cynisch of toon je juist begrip. Ook dat benoemt de mediator.

Waarom? Omdat het belangrijk is om niet tégen, maar mét elkaar in gesprek te raken. Als jullie dat kunnen, is gelijk hebben opeens niet meer zo belangrijk. Dan gaat het om wat jullie graag willen bereiken, bijvoorbeeld weer op een prettige manier samenwerken. En daarover kunnen jullie afspraken maken. En het zal mij niet verbazen als Nathan daar ook mee te maken krijgt!’

Over de mediator

Michiel Hordijk (45) is de initiator van de Mediation Supermarkt: een handig boek met uitleg, mediation of een leuk item voor de kinderen helpen om rust te vinden in een lastige periode. Als vader van een dochter uit een eerder huwelijk en een zoon in zijn huidige relatie staat hij zelf dagelijks voor de keuze hoe je omgaat in alle verschillende situaties op het werk en in je gezin. Wekelijks gaat hij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft hij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Michiel? Mail deze dan naar info@mediationsupermarkt.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.