Een geheime relatie op de werkvloer: ‘Als mijn collega’s erachter komen, raak ik mijn baan kwijt’

relatie op de werkvloer

Jayda (38) kan elk moment haar baan in het ziekenhuis kwijtraken. De reden: haar geheime relatie met een collega, dertien jaar jonger dan zij. “Als het uitkomt, zal iedereen ons veroordelen.”

Tekst Yvette Bax | Beeld iStock

“Ik werk op het secretariaat in een ziekenhuis. Dat doe ik nu al acht jaar en het bevalt me heel goed. Het is een afwisselende baan, en het geeft me veel voldoening om de chirurgen voor wie ik werk goed te ondersteunen. Dit gaat verder dan werkzaamheden op de werkvloer; als bijvoorbeeld een operatie uitloopt, haal ik weleens de kinderen van een van de chirurgen op van de crèche. Dat vind ik geen probleem, ik doe het graag. Omdat ik zo betrokken ben, heb ik heel goed contact met iedereen op de afdeling, ook met het studententeam, dat uit ongeveer vijftien studenten bestaat. Zij helpen de chirurgen en de verpleging bij het verzorgen van de patiënten en worden ingezet voor allerlei ondersteunende taken, voornamelijk op de spoedeisende hulp. Dit zijn overigens geen coassistenten, die zijn al verder in hun studie. Ik coördineer veel van de werkzaamheden die deze groep verricht en werk veel met hen samen. Met alle studenten kan ik het goed vinden, en in het bijzonder met Luuk. Drie jaar geleden, hij zat toen in het tweede jaar van zijn studie geneeskunde, kwam hij bij het team, een guppie van 22. Maar toen ik me aan hem voorstelde, bleek ie behoorlijk bijdehand. Hij deed nogal flirterig en brutaal, totdat ik zei: ‘Weet je wel wie je voor je hebt? Ik kan ervoor zorgen dat jij alle vervelende taken krijgt. Dus als ik jou was, zou ik me maar voorbeeldig en netjes gedragen!’ Hij begon te blozen en antwoordde lachend: ‘Oh sorry mevrouw.’ Vanaf dat moment was de toon gezet, maakten we grapjes met elkaar en pestten we elkaar geregeld. Verder hield ik me niet zo met hem bezig; dat kwam pas een jaar later, toen hij promotie kreeg en teamleider werd. We gingen nauwer samenwerken, moesten ook samen activiteiten organiseren. In die periode leerden we elkaar goed kennen en werden we vrienden. Totdat we, nu zo’n tien maanden geleden, op een borrel na het werk allebei iets te veel hadden gedronken.”

‘Ik dacht: dit is eenmalig. Dat liep echter anders’

Dronkenmanssex

“Die werkborrel was zo gezellig dat ik mijn laatste trein naar huis miste. Ik baalde als een stekker, want dat betekende dat ik ergens een lift moest zien te vinden, of een heel dure taxirit voor de boeg had. Luuk, met wie ik als laatste over was, bood toen gelukkig zijn slaapbank aan. Heel relaxed, want dat scheelde me een hoop gedoe. Eenmaal bij hem thuis trok hij nog een fles drank open. De bank in zijn studio lag vol met troep, dus gingen we op zijn bed zitten en maakten daar de drank soldaat. Dat voelde totaal niet ongemakkelijk of ongepast; er was namelijk helemaal geen spanning tussen ons. We hebben zelfs nog aangeschoten foto’s van ons tweeën samen aan de amaretto naar collega’s geappt. Uiteindelijk waren we zo dronken dat we allebei geen zin meer hadden om de slaapbank leeg te ruimen en om te bouwen tot bed. Daarom ben ik gewoon naast hem in bed gaan liggen. Toen ik me omdraaide en mijn ogen dichtdeed, voelde ik zijn hand over mijn lichaam glijden. Voor ik het wist, hadden we heftige sex met elkaar. Hoe het was, kan ik me niet meer precies herinneren; daarvoor was ik echt te dronken. Ik liet me meeslepen in het moment, en het voelde allesbehalve verkeerd. Toen ik ’s ochtends wakker werd, dacht ik wel direct: wat heb ik gedaan? Wat hebben we gedaan? Dit is niet handig! Tegelijkertijd vond ik het ook heel fijn om naast hem te liggen, en voelde het eigenlijk heel vertrouwd. Die ochtend hebben we nog een keer met elkaar gevreeën: een stuk bewuster dan de nacht ervoor. Het maakte me toen alleen niets meer uit, want het was toch al gebeurd. Ik dacht ook: dit is eenmalig, hier blijft het bij. Zo stond hij er ook in. We spraken af dat we het tegen niemand zouden vertellen, het zou tussen ons blijven en het zou niet nog een keer gebeuren. Dat liep echter anders. De dagen erna bleef het bij mij kriebelen. Het was lang geleden dat ik sex had gehad met iemand met wie ik een heel goede, fijne en vertrouwde band had. Ik merkte dat het iets met me deed. Maar ik wist dat ik daar niet aan toe moest geven. De eerstvolgende keer dat ik hem op het werk zag, deden we natuurlijk alsof er niets aan de hand was. Ondanks dat was de spanning duidelijk voelbaar en die werd nog eens verergerd door het feit dat we nu ineens een geheim deelden. Dat niemand mocht weten wat er gebeurd was, maakte het extra spannend. Toch lukte het om ons aan de afspraak te houden en gingen we enkel professioneel met elkaar om. Tot de eerstvolgende borrel, een paar weken later.”

Het hele verhaal van Jayda lees je in VIVA 37. Het blad ligt nu in de winkel, maar je kunt het artikel ook online verder lezen via Blendle. Klik hier.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.