Gek op glitter of niet vies van modder? Op deze festivals moet je zijn

festival I love urban

Het festivalseizoen is inmiddels in volle gang. Ben je er nog niet uit naar welk festival je wilt of welke het best bij jou past? Check hieronder waar je wezen moet als je niet vies bent van een beetje modder, zo veel mogelijk artiesten wilt zien of last-minute nog een ticket wilt scoren.

Lekker vies

Dansen in de modder, slapen in een tent en niet zeuren wanneer er een beetje zand tussen je broodje zit: dat is Dour! Het festival Dour staat bovenaan wanneer het gaat om de modderigste festivals van Europa. De 28e editie van het festival vindt van 12 tot 16 juli plaats in België. De line-up wordt gevuld door onder andere Die Antwoord, Solange, Yussef Kamaal en Earl Sweatshirt.

Andere modderige festivals zijn Wacken Open Air, Pohoda, Southside en Smukfest – beter bekend als Skanderborg Festival.

Shiny

Is glitter ook jouw favoriete kleur? Dan is Sónar in Barcelona voor jou de place to be. Hier staat niemand te kijken van een glittertje meer of minder, dus je kan helemaal los met je outfit! Het festival vindt midden in de stad plaats en onder andere Björk, Nicolaas Jaar, Eric Prydz, Jon Hopkins en Moderat zullen hun kunsten vertonen. Sónar vindt van 15 tot 17 juni plaats.

Op Mysteryland is een glitteroutfit ook altijd een goed idee, maar ook op Untold, Tomorrowland en Dimensions kan je outfit wise helemaal los.

Artiesten in overvloed

Wie vooral voor de artiesten naar een festival gaat; zorg dat je Exit in Servië niet overslaat. Houd je timetable wel goed in de gaten, want voor je het weet mis je een van je favorieten zoals Years & Years, The Killers, Hardwell en Rag’n’Bone. Van 5 tot 9 juli vindt Exit plaats.

Hiphopfan? Dan ben je bij Hip Hop Kemp aan het juiste adres. Andere festivals die bekendstaan om hun goeie line-up zijn Creamfields (dit festival won de UK Festival Award voor beste toiletten!), Primavera Sound en Defqon.1.

Last-minute

Niet zo’n planner? No problem, er zijn genoeg festivals waar je op het laatste moment nog tickets voor kan kopen. Secret Garden Party is een relatief klein festival in het Verenigd Koninkrijk, waar je vier dagen lang ontspannen kan genieten en optredens van Tom Misch, Kate Nash en Crystal Fighters kan bijwonen. Secret Garden Party heeft een speciale Kids Area en is daardoor dus hartstikke kindvriendelijk. Het festival vindt plaats van 20 tot 23 juli.

Andere festivals met een lange ticketbeschikbaarheid zijn Down the Rabbit Hole, Reggae Sun Ska, Rock in Roma en Bråvalla.

Best bereikbaar

Een trein en twee bussen, om vervolgens nog veertig minuten te moeten lopen naar het festival: dan moet de line-up wel héél goed zijn. Sommige festivals liggen verstopt in de verste uithoeken van Europa. Gelukkig zijn er ook een paar die snel en zonder moeite te bereiken zijn. Pitch staat op de eerste plaats, en niet alleen omdat het in Nederland plaatsvindt. Vanaf het Centraal Station in Amsterdam is het slechts vijftien minuten met de veerboot over het IJ, en dan kan het feesten beginnen.

Verder geldt: hoe groter het festival, hoe beter het vervoer geregeld is. Dour (ja, dat modderige feestje) is ook gemakkelijk te bereiken, net als Hip Hop Kemp, Pukkelpop en Summerjam.

Zin gekregen in een van de festivals? Klik hier voor meer info en tickets.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron Hometogo | Beeld Getty Images