Gelukkig op je werk: zo word je het

Studeer en werk hard, dan word je succesvol op je werk. Dat is het standaardverhaal. Maar voeg er wat geluk aan toe, en je hebt geheid een succesrecept. 

Uit diverse onderzoeken blijkt dat geluk het geheime ingrediënt is voor een succesvolle carrière. Je wordt er maar liefst betrokkener, creatiever, productiever en flexibeler van. Ben je niet happy in je baan, dan neem je als werknemer al snel ‘mentaal ontslag’.

Smelly place
Maar hoe word je gelukkig op je werk? Een deel van je geluk is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt: de sfeer op de werkvloer, je collega’s, de mentaliteit. Volgens communicatieadviseur Marjolein Bos zijn er drie begrippen die daarmee te maken hebben: the tone at the top, the smell of the place en the tone of voice.

C’est le ton qui fait la musique
The tone at the top gaat erom hoe de managers (de top dus), zich gedragen. Geven zij het slechte voorbeeld, zijn ze niet integer of gooien ze er met de pet naar, dan geef je het als werknemer ook al snel op. Dikke doei. Bij the smell of the place is het géven van verantwoordelijkheid een must. Krijg je als werknemer genoeg verantwoordelijkheid, vrijheid en support, dan werk je er graag. Het resultaat is een innovatief en succesvol bedrijf. The tone of voice geeft aan hoe een organisatie communiceert. “Ik heb wel wat ideeën, wil je dat ik je daar wat meer over vertel?” klinkt een stuk leuker dan “Doe wat ik zeg”. Het is een soort driecomponentenlijm zeg maar: zijn ze alledrie in de juiste verhouding aanwezig, dan kan je geluk niet meer stuk.

Avontuur
Maar laten we niet alles op de baas afschuiven. Steek die hand ook eens in dat decolleté van je en doe zelf iets aan je werkgeluk. Door bijvoorbeeld – cliché maar waar – het woord probleem te vervangen door het woord uitdaging. Of doe eens gek: gooi je dagelijkse routine overhoop. Elke dag hetzelfde ontbijt, dezelfde route naar het werk, als eerste je e-mails lezen: allemaal killing. Simpelweg een andere weg naar je werkplek nemen alleen al stimuleert creativiteit en geluk. Bovendien maakt het nieuwe verbindingen in je hersenen aan. Je hersenpan word een soort van gereset door de dingen anders dan anders te doen. En verder: maak een office-playlist, vermijd zuigende collega’s, maar vooral: stay hungry. Maak er een avontuur van. Zoals Paulo Coelho zei: “Wees dapper en neem risico’s. Niets kan een ervaring vervangen.”

Bron: intermediair / fastcompany
Auteursrecht: alexbutscom / 123RF Stockfoto

 

Werk-icoontje-60x60Sluit je ook aan bij VIVAwerk en boost je carrière