Gezocht: Online Specialist in Kenia

Wil jij een jaar lang betaald als Online Specialist voor een goed doel in het buitenland werken? Doe dan mee aan het World of Difference programma. Binnen dit programma biedt de Vodafone Foundation vier young professionals jaarlijks de mogelijkheid hun talent in te zetten. Dit jaar kun je een baan winnen bij een fantastisch project van dance4life en IICD in Kenia. Nieuwsgierig? Solliciteer dan snel! 

Een van de winnaars van vorig jaar is Kim Nooij (27). Zij werkt momenteel in Ghana als Online Specialist voor de huidige editie van World of Difference. Samen met haar collega’s geeft ze jongeren onder andere online voorlichting over het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen.

Kim distribueert daarnaast ook mobiele telefoons aan klinieken, die ze op hun beurt weer doorgegeven aan jongeren. Op haar blog vertelt ze over haar werkzaamheden, maar ook over het cultuurverschil dat ze ervaart. Zo schreef ze onlangs nog een blog over transparantie.

kim-vodafone2

Ervaringen
“De meeste of misschien wel alle organisaties in Ghana zijn heel hierarchisch. Ondanks onze nationaliteit en andere opvattingen over structuur worden we geacht gewoon mee te doen en bijvoorbeeld niet zelf de koffie mee te nemen van huis (omdat je ’s ochtend gewoon echt even wilt starten met een kopje koffie) maar dat aan te vragen bij degene die verantwoordelijk is voor de voorraad. Als gast wil je natuurlijk beleefd zijn en niet je collega’s op de kast jagen en dus schik je je in de normale gang van zaken.”

“Zo liep ik een aantal weken geleden terug op en neer tussen de receptie en project manager om goedkeuring te krijgen over de aanschaf van een aantal flipcharts. Een uur later, toen beide partijen goed waren geinformeerd en tevreden waren over de kosten, kwamen de flipcharts gewoon uit de kast waar ik al de helft van de tijd naast had staan onderhandelen.”

Informatievoorziening
“Dit zijn slechts kleine voorbeelden maar ook met het opvragen van gegevens en documenten werkt het zo. Er is geen server waar je kunt zoeken naar de informatie die je nodig hebt. En het gebeurt geregeld dat die belangrijke collega waarmee je net even productief moet samenwerken ineens een aantal dagen het veld in is, zonder jou daarvan op de hoogte te brengen. Dat roept vragen op, zoals hoe kan het internet of de website van de organisatie deze processen positief beïnvloeden zodat je sneller kunt werken en beter geïnformeerd aan de slag kunt gaan?”

kim_vodafone1

Het takenpakket van de toekomstige Online Specialist zal anders zijn dan dat van Kim, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Het is daarbij belangrijk dat je je openstelt voor andere ideeën en werkwijzen, legt Kim uit. “Je moet respectvol met iedereen omgaan en je flexibel opstellen. Het is niet zo dat er in Afrikaanse landen minder hard wordt gewerkt dan in ons land; de dingen gaan hier vaak gewoon anders dan je vooraf had gedacht.”

Wil je alle avonturen van Kim lezen? Ga dan naar haar blog!

Ben jij net als Kim een online duizendpoot? Solliciteer dan voor 31 oktober op www.worldofdifference.nl. Op deze site vind je ook de drie andere vacatures. Doneer je talent en misschien zorg jij straks voor minder hiv-infecties in Kenia!

Beeld: blog Kim