Gezocht: vriendinnen

Vriendinnenboekjes. Hier op de redactie zijn ze helemaal terug van weggeweest, hotter dan hot. Ik heb er al veel voorbij zien komen maar de mijne blijft het mooiste *grinnikt*. Ik heb namelijk een recepten-vriendinnenboek! Super leuk voor iedereen die van koken houdt…

Idee achter het boekje is simpel en oh zo vanzelfsprekend. Laat alle mensen die belangrijk zijn in je leven hun favoriete (eigen) recept opschrijven. Het boekje heb ik een aantal maanden geleden gekocht bij een delicatessenwinkeltje, in de hoop dat iedereen er in een rap tempo zijn/haar meest verbluffende gerecht in opschrijft.

Helaas, ik heb niet meer dan vijf mensen bereid kunnen vinden om dit te doen. Vandaar deze rubriek. Idee is om iedere donderdag een recept van de week te plaatsen. Aangezien ik na vijf weken wel een beetje door mijn recepten heen ben, lijkt het mij leuk om hier een online recepten-vriendinnenboekje in het leven te roepen!

Vanaf nu kun jij mij jouw allerlekkerste, meest originele, meest verbluffende, makkelijkste of snelste recepten mailen. Leuk als je daarbij ook een foto meestuurt en wie weet sta jij dan volgende week op Viva.nl bekend als ware keukenprinses ;)

Om niet te hoog van de toren te blazen begin ik met een snel, makkelijk maar overheerlijk gerecht. Pasta met Tonijn. Het recept komt oorspronkelijk van Jamie Oliver maar ik heb het veréénvoudigd. Op deze manier kun je de pasta altijd maken. Dus ook als je op zondagmidddag onverwachts visite krijgt.

Ingrediënten:

 • zwart peper uit de molen en zeezout
 • extravierge olijfolie
 • 2 blikjes tonijn in olie, uitgelekt
 • 400 g pasta (bijvoorbeeld Penne)
 • 8 ansjovisjes uit blik
 • 2 tenen knoflook, gepeld en fijgehakt
 • 2 handen vol geweekte kappertjes
 • witte wijn
 • groot blik gepelde tomaten
 • handvol verse bladpeterselie, fijngehakt.
 • Evt. Je kunt er wat citroensap doorheen doen of bijvoorbeeld wat zwarte olijven meebakken.

Bereiding

Zet een grote pan gezouten water op en kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verplakking. Giet zodra je de pasta opzet een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en zet ook die op het vuur. Leg zodra de pan warm is, de ansjovisjes erin en laat die smelten. Doe er dan knoflook en kappertjes bij en bak dit alles een paar minuten.

Als dat gebeurd is, mogen de tomaten en de tonijn uit blik erbij en eventueel een scheutje witte wijn. Breng de saus aan de kook en laat het 5 minuten op laag vuur koken. Roer regelmatig zodat de tonijn in kleine stukjes verdeeld wordt. Je moet voorkomen dat de tonijn te gaar en daardoor taai wordt. Hij moet zacht en zijdeachtig zijn. Breng de saus op smaak met een klein beetje peper en zout.

De pasta zal ondertussen ook klaar zijn, dus die kun je uit laten lekken boven een kom zodat je wat van het kookvocht kunt bewaren. Hussel de pasta en hete tonijnsaus door elkaar, doe de peterselie erbij en mend alles goed. Je kunt de saus wat dunner maken door er een paar lepels olijfolie en een scheutje kookvocht bij te doen.

CC foto: jonathanb1989