Goede voornemens voor je werk? Maak ze concreet!

Goede voornemens

Het nieuwe jaar staat aan de deur te rammelen. Vanzelfsprekend komt hij met z’n trouwe vriend Goede Voornemens. Wat wil jij volgend jaar carrière-wise bereiken of waar wil je aan werken? Wil je het groots aanpakken, zoals je verder specialiseren in je vakgebied of beter netwerken? Of wil je de kleine dingen verbeteren, zoals niet meer zo vaak te laat komen? Waar je ook naar streeft: stel concrete en bereikbare doelen voor jezelf. Zo worden je voornemens het meest haalbaar. Hieronder een paar voorbeelden op een rij.

Stoppen met het haten van maandagen

Maandagochtend: nog vijf lange werkdagen voor je en het weekend is verder weg dan ooit. Dat kan wel wat minder negatief. Gebruik je eerste werkuren van de week om je week goed in te plannen. Zo heb je een goed beeld van wat je te wachten staat. Denk dan aan vrijdag waarop je al je taken kan afvinken en je tevreden het weekend in kunt. Plan op maandagen na je werk leuke dingen, zoals etentjes en avondjes bios. Zo worden de maandagen een stuk minder erg.

Vaker op tijd komen

Iedere dag stressend en zwetend de werkvloer op rennen is niet relaxt. Neem je ochtendroutine opnieuw onder de loep: hoeveel tijd heb je echt nodig? Doe ’s avonds alvast wat voorbereidingen, zoals je kleren klaarleggen en je tas inpakken. Meer tips vind je hier.

Minder uitstellen

Je wordt te vaak afgeleid door kattenfilmpjes en status-updates, terwijl je eigenlijk aan het werk moet. Breek een grote taak in stukjes, zo wordt het wat overzichtelijker voor je. Beloon jezelf bij ieder stapje dat je afrondt. Nog steeds oeverloos Facebook aan het checken? Gun jezelf een paar uur aanmodderen en ga buiten uitwaaien. Dat geeft vaak nieuwe motivatie om weer aan de slag te gaan. Meer over stoppen met uitstellen lees je hier.

Minder stressen

Minder stress hebben lijkt wel een utopie: iedereen wil het, maar het bereiken is een heel ander verhaal. Toch zijn er veel wat trucjes waardoor je minder snel in de stress schiet. Eindig bijvoorbeeld iedere dag met het opruimen van je bureau en het maken van een actielijstje voor de volgende dag. Zo loop je minder snel achter de feiten aan. Plan op één dag je agenda niet te vol en hou ruimte over voor onverwachte dingen en voorwerk dat je voor sommige werkzaamheden moet doen.

Beter netwerken

Doe wat research als je naar een presentatie, borrel of vergadering met veel onbekenden gaat. Wie komen er waarschijnlijk ook? Neem even wat tijd om uit te vinden wat hun functie is en waar ze op dat moment aan werken. Zo heb je meteen een goed gespreksonderwerp. Als je geen tijd hebt om je voor te bereiden, zorg er dan voor dat je wat onderwerpen paraat hebt waar je over kunt praten. Dit werkt ook goed als je het niet makkelijk vindt om zomaar een gesprek met vreemden te beginnen. Als jij zelfverzekerd over jezelf en je werk kunt praten, gaat de rest van het gesprek een stuk makkelijker. Voeg de mensen die je hebt ontmoet toe aan je LinkedIn of volg ze via Instagram. Laat een berichtje achter dat je het fijn vond om ze te ontmoeten. Wees niet bang om initiatief te tonen.

Iets nieuws leren

Merk je dat je op een bepaald vlak in je carrière tekort schiet? Maak er een doel van deze vaardigheid dit jaar te leren. Jezelf opgeven voor een cursus of korte opleiding die op het eerste gezicht niets met je huidige carrière te maken heeft maar wat je wel graag wilt leren, is ook een goed idee. Creatief schrijven, kunstgeschiedenis of een cursus Spaans, you name it. Je stapt buiten je comfortzone en het helpt je een frisse blik te werpen op het carrièrepad dat je nu volgt.

Bronnen: Intermediair, Jobs.aol, Chapter Friday  
Beeld: 1hdwallpapers