Griep bij mannen erger dan bij vrouwen? Daar blijkt niks van waar

griep mannen

Slecht nieuws voor alle zuchtende, steunende mannen die thuis ziek in bed liggen: er is geen reden meer om extra zielig te doen, want griep en verkoudheid bij mannen blijken tóch niet heftiger te zijn dan bij vrouwen.

Eerder deze maand klonk een ander geluid: toen werd op basis van een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift The BMJ beweerd dat griep voor mannen wel degelijk zwaarder is dan voor vrouwen. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje onder internationale nieuwsmedia. Inmiddels blijkt echter dat we het artikel beter met een korrel zout hadden kunnen nemen. Zelfs de auteur van het artikel, de huisartsgeneeskundige Kyle Sue, geeft toe dat hij het allemaal niet zo serieus bedoelde.

Slordig

Wetenschapsjournalist Hans van Maanen besloot zich te verdiepen in het artikel en de literatuur die erin naar voren komt. Zijn conclusie: op maar liefst zeven punten ging Sue met zijn constateringen de fout in.

‘Onduidelijke aantekeningen’

Sue geeft zijn fouten toe en heeft de Volkskrant laten weten The BMJ op de hoogte te stellen. ‘Ik denk dat het komt omdat ik aantekeningen met de hand heb gemaakt en die verkeerd heb teruggelezen,’ aldus de geneeskundige. We hebben weleens sterkere argumenten gehoord…

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron de Volkskrant | Beeld Shutterstock

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.