Haken is hip

Bij ‘haken’ denk je misschien aan oma’s, muffe voorraadkasten en weckpotjes met jam. Dat is in ieder geval een beetje de associatie die ik met het handwerken heb. Jammer, want haken is hip en je kunt er leuke, originele dingen mee maken.

Op Twitter volgde ik al een tijdje een (heel hippe) dame die de geinigste dingen in elkaar haakt. Helemaal toen ik een paar keer jonge (hippe) meiden in het openbaar vervoer zag zitten haken, heel zen met zo’n stokje tussen hun vingers terwijl er ondertussen een super gave sjaal/muts/tas ontstond, dacht ik ‘hee jee, haken is terug!’

Hartstikke retro is het natuurlijk, maar daardoor niet muf. Als ik zie wat een leuke mutsen, aparte hoesjes voor je iPhone, bloemetjes als accessoire of  grappige pantoffels je kunt maken, denk ik bij haken niet meer aan oma’s en weckpotten.

Eerst dat haken onder de knie krijgen. Op www.hakenishot.nl kun je voor 12, 50 een starterskit bestellen met naalden, draad, een oefenpatroon en uitleg via de mail. Esther Goedvolk, van hakenishot, geeft ook workshops en ‘s zomers organiseert ze haakpicknicks in het Vondelpark in Amsterdam. Op garnstudio.com staan de beginstappen van het haken in plaatjes uitgelegd. Ook op hobbydoos.nl staan de basis beginselen van het haken duidelijk uitgelegd.

Patronen van sjaals, vesten, sokken en bijna alle andere dingen in een kledingkast vind je ook op garnstudio.com.
De site 100procentretro.nl staat ook vol patronen voor bijvoorbeeld dekens en tassen.

Door te haken maar je ook schattige cadeautjes voor baby’s en kinderen (of volwassenen die ze leuk vinden), en wat dan weer scheelt is dat een rokje voor een baby sneller af is dan die voor jezelf ;-) . Nu nog even aan m’n oma (toch nog) vragen of zij nog ergens haaknaalden heeft liggen.

CC foto: Zumba