(H)Anna

Niet alleen delen Corinne en ik – als een van de weinige hoofdredactionele koppels in ons bedrijf – een kamer, ook lunchen we meestal samen. Nooit in de kantine, maar altijd aan de gemeenschappelijke redactietafel waar zich dag in dag uit hetzelfde ritueel ontvouwt. Corinne pakt nrc.next – want doorgeleerd – en ik de Telegraaf – want sensatiebak. Vervolgens beginnen we elkaar nieuwtjes voor te lezen. Ik: “Tjongejonge, die Martijn Krabbé toch! Wat vind je daar nou van?” Zij: “Goeie analyse zeg, over de Euro-crisis.”

We hebben tot nu toe nog nooit genoeg van elkaar gehad en nu al betreuren we de dag, die geheid gaat komen, dat onze wegen scheiden.

Aparte gevallen

Duo’s zijn aparte gevallen. Er moet die je ne sais quoi-klik zijn en je moet intrinsiek dezelfde drijfveren hebben, maar verder moet je heel erg verschillen, want twee gelijkgestemden bij elkaar is alleen maar meer van hetzelfde. Geslaagde duo’s zijn Pauw en Witteman, Barend en Van Dorp (een halve eeuw geleden), Nick en Simon en Suske en Wiske. Mislukte duo’s zijn Paul de Leeuw en Filemon, Nance en Gerard Joling en Lange Frans en Baas B.

Verschil
Toen ik Hanna Bervoets en Anna Drijver voor het eerst ontmoette, kon het verschil tussen het tweetal niet kleiner zijn. Beiden 27 jaar, beiden in bezit van een bos bruine krullen, beiden knap en slim, beiden stipt op tijd. Zo op het eerste gezicht kunnen ze een tweeling zijn (kijk zelf maar op blz. 10), maar op het tweede gezicht kunnen ze welhaast niet meer van elkaar verschillen.

Ze raakten bevriend toen ze dit jaar samen meededen aan ‘Wie is de mol?’ waarin Hanna reeds na een week haar biezen kon pakken en Anna zich tot diep in het mysterie staande hield. Op groepsfoto’s moet je met een loep naar het immer van het licht afgewende gezicht van Hanna zoeken, terwijl Anna immer met comfortabel zelfvertrouwen in het oog springt.

Hanna floreert in de beslotenheid van haar schrijfkamertje, Anna floreert op het podium. Tezelfdertijd is Hanna onbevangener dan Anna die, wellicht doordat ze een bekende actrice is en een hele verschijning, terughoudender en bedachtzamer lijkt. Onbekenden willen Anna leren kennen en alles van haar weten. Hanna spreekt massa’s onbekenden aan met haar boeken en columns.

Topduo
Toch zag ik meteen dat het hier een topduo betrof en wel hierom: een goed duo gunt elkaar alles. Een goed duo staat elkaar niet in de weg, maar baant juist een weg voor de ander om te shinen. Omdat ze weten: twee geheel authentieke personen maakt een authentiek duo.

En daarom vroegen wij Anna en Hanna of ze wekelijks hun mening willen geven over dingen die spelen. Gewone, dagelijkse ‘koffieautomaat-onderwerpen’ die, omdat zij erover schrijven, ongewoon worden. En dus presenteren Corinne en ik, met gepaste maar oprechte trots, vanaf deze week Anna & Hanna.
Viva heeft er een goed duo bij.