Dit is waarom we haren in het doucheputje zo vies vinden

haren doucheputje

Ondanks dat ze net gewassen en van jezelf – of je partner of huisgenoot – zijn, vinden we haren in het doucheputje ontzettend vies. Hoe zit dat?

Op een dag verliezen we gemiddeld 40 tot 120 haren – die vervangen worden door nieuwe, anders zouden we allang kaal zijn. Tijdens het wassen en spoelen van onze lokken komen er nog meer haren los, wat resulteert in een vol doucheputje. Iets wat we heel goor vinden. Waarom?

Angst

Onze afkeer van haren in de douche heeft waarschijnlijk te maken met een (veelvoorkomende) angst voor bacteriën en besmetting, weet Bernard Vittone, directeur van het Britse centrum voor fobieën, angsten en depressie. ‘Haren worden door veel mensen beschouwd als iets vies en vuil, het is niet voor niets dat een haar in je eten vinden op restaurant reden genoeg is om je bord terug te sturen. En hoewel mensen wel weten dat ze er niet ziek van gaan worden, leggen ze toch de associatie met besmetting en die gedachte is genoeg om angstig te worden,’ legt hij uit. ‘Het is een irrationele angst, waardoor het aanleunt bij een fobie, al heeft het merendeel van de bevolking er niet genoeg last van om het echt als een fobie te bestempelen.’

Volgens Vittone zou het ook kunnen wijzen op een obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) en wie écht van haarverlies (van zowel mensen als dieren) gruwelt, zou zelfs chaetofobie kunnen hebben. Mensen die last hebben van deze fobie, hebben oprechte angst voor haar en kunnen daarvoor in therapie gaan.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron HLN.be | Beeld Shutterstock