Hartkloppingen: “Daar gaat mijn rikketik weer!”

Heeft iemand in jouw omgeving last van een hartritmestoornis? Of heb je zelf vaak last van hartkloppingen? Dan heb je misschien wel eens gehoord van boezemfibrilleren, de meest voorkomende hartritmestoornis.Deze stoornis kan leiden tot hartkloppingen, vermoeidheid of duizeligheid, maar ook tot een herseninfarct. Met de juiste behandeling is er gelukkig goed mee te leven en kunnen de risico’s op bijvoorbeeld een herseninfarct worden verlaagd. Lees het verhaal van Susan of deel jouw eigen ervaringen op Viva.nl.

Rikketik
Susan Wit (30 jaar): “Mijn moeder heeft al zo lang als ik me kan herinneren last van boezemfibrilleren. Toen ik klein was zei ze vaak: “Daar gaat mijn rikketik weer!” Haar hart ging regelmatig behoorlijk tekeer en ze moest dan rustig aan doen totdat haar hartkloppingen weer langzaam wegtrokken.

Heftig
Vier jaar geleden ging het mis. Mijn moeder kreeg een herseninfarct, iets waar mensen met boezemfibrilleren een verhoogde kans op hebben. Dat was erg heftig, ook omdat ik twee jaar daarvoor  mijn vader had verloren aan een hersenbloeding. Ik was erg bang om ook mijn moeder kwijt te raken. Gelukkig maakte mijn moeder zich niet zo druk. Toen ik in het ziekenhuis kwam was ze al lekker aan het eten!

Revalidatiecentrum
Hoewel mijn moeder het zelf vaak niet in de gaten heeft, is ze veranderd door het infarct. Ze is wat vaker afwezig. Mijn moeder was altijd een hele zelfstandige vrouw die van haar werk hield. Na haar infarct heeft ze geprobeerd om weer te gaan werken, maar dit putte haar te veel uit. Ze kon alle indrukken niet meer verwerken. Ze heeft nog steeds last van vermoeidheid en haar geheugen is niet meer wat het geweest is. Sinds kort gaat mijn moeder naar een revalidatiecentrum, zodat ze haar daarbij kunnen helpen.
Gelukkig is onze relatie niet veranderd, we zijn nog altijd heel erg hecht. Wel maak ik me soms zorgen. Ik ben erg zuinig op mijn moeder!”

Heb jij, of heeft iemand in jouw omgeving, last van boezemfibrilleren? Deel dan hier je verhaal en wellicht wordt het binnenkort op Viva.nl geplaatst. Ook zoeken we mensen die met een interview in Viva willen staan.

Meer informatie over boezemfibrilleren en ervaringen van patiënten vind je op www.boezemfibrilleren.nl.