H(astsjoe)ooikoorts : door de warme winter vliegen de pollen alweer door de lucht

Hooikoorts

Loop je rond met een kriebelende neus, of zit-ie zo verstopt dat je aan het eind van iedere zin naar lucht moet happen (en ben je niet gewoon verkouden)? Dat kan, want door de warme winter loopt de natuur zo’n maand voor op schema.

Doordat december en januari relatief warme maanden waren/zijn, is de natuur verder dan-ie eigenlijk zou moeten zijn. De hazelaar (een struik) kwam in december al tot bloei, vijftig jaar geleden gebeurde dit pas half februari. Er wordt dus ook gesproken over een ‘voorlente’. In december was het gemiddeld 6,1 graden, en de eerste tien dagen van januari was het drie graden warmer dan gemiddeld.

Sneeuw

Komende week komen daardoor elzenpollen in de lucht. Dit is al de ‘tweede lichting’, aangezien het LUMC op eerste kerstdag ook al elzenpollen registreerde. Het lijkt erop dat het komend weekend kouder wordt, en er wordt zelfs voorspeld dat er in februari iedere dag een reële kans op sneeuw is. Deze week zitten we er echter nog ‘warmpjes’ bij dus als je gevoelig bent voor pollen, neem een zakdoekje mee.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: iStock
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.