Hè hè: vrouwelijke voetballers bij Ajax krijgen (als eersten in Nederland) een eigen cao

Een mooie stap voorwaarts in emancipatieland: de vrouwelijke voetballers van Ajax krijgen het komende seizoen voor het eerst een eigen cao. De Amsterdamse club is de eerste in Nederland die dit mogelijk maakt.

De Ajax-dames hebben komend seizoen voor het eerst een op maat gemaakte collectieve arbeidsovereenkomst. Algemeen directeur Edwin van der Sar en directeur Ko Andriessen van vakbond ProProf zetten gisteren hun handtekening onder een cao die de speelsters in grote lijnen dezelfde soort voorwaarden biedt als hun mannelijke collega’s.

Minimumvoorwaarden

Met de collectieve overeenkomst biedt de Amsterdamse club speelsters gegarandeerde minimumvoorwaarden, bijvoorbeeld op het gebied van loon, vakantiedagen, bijdragen aan ziektekostenverzekeringen en doorbetaling in geval van langdurige blessures. Dat is bij hun mannelijke collega’s allang het geval.

Tijdelijke contracten

De cao geeft Ajax en de dames betere mogelijkheden om meerdere opvolgende tijdelijke contracten te sluiten en deze verbintenissen bij de KNVB te registreren.’Clubs worstelen al langer met arbeidscontracten voor speelsters, omdat het gewone arbeidsrecht zijn beperkingen heeft in de sportwereld,’ legt manager vrouwenvoetbal Daphne Koster van Ajax uit. ‘Zo konden we tot nu toe alleen contracten van één of twee jaar afsluiten en kon een speelster theoretisch gezien midden in een seizoen weggaan.’

Een goed begin is het halve werk

Extra fijn: de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst zorgt niet alleen voor betere arbeidsvoorwaarden voor de voetballers van Ajax, maar biedt ook ruimte voor andere clubs om zich aan te sluiten. ‘Met de komst van deze cao kunnen we de volgende stap zetten in de professionalisering van het vrouwenvoetbal. Hopelijk volgen andere clubs ons hierin,’ aldus Koster.

Dus, wie volgt?

banner

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.