Heerlijk, vakantie! Maar kun je je werk loslaten?

loslaten

Heb jij Kerst en oud en nieuw met vrije dagen aan elkaar verbonden? Fijn! Dan heb je nu een échte kerstvakantie, waarin je dagen achter elkaar prinsheerlijk bij de kerstboom kunt chillen of af kunt reizen naar de glooiende heuvels om je skikennis bij te spijkeren. Maar dwalen je gedachten toch regelmatig af naar je werk en naar wat je allemaal nog moet doen? Je bent niet de enige, want een groot deel van ons kan z’n werk maar moeilijk loslaten tijdens vakantie.

Doorwerken tijdens je vakantie

Volgens een onderzoek van ING leest 1 op de 6 dagelijks zijn of haar werkmail vanaf z’n vakantieadres. 1 op de 8 beantwoordt deze mails ook elke dag. Bureau Multiscope hield ook een onderzoek en hieruit blijkt dat eenderde van alle internetgebruikers met een baan toegeeft dat er tegenwoordig meer wordt gewerkt tijdens de vakantie dan voorheen. Even een mailtje beantwoorden hoeft natuurlijk niet veel tijd te kosten, maar de vanzelfsprekendheid om je werkmail bij te moeten houden terwijl je vrij bent, kan stress met zich meebrengen. En stress is wel het laatste wat je wilt in een periode die je eigenlijk wilde gebruiken om bij te tanken.

Meer vrije tijd

Gelukkig sijpelen er steeds meer initiatieven van bedrijven door om werknemers juist hun vrije tijd te gunnen. In Duitsland en Frankrijk worden er in sommige bedrijven afspraken gemaakt dat werknemers het ‘recht op onbereikbaarheid’ hebben. Zij hoeven in hun vrije tijd geen e-mails te lezen of te beantwoorden. In Amerika geven enkele bedrijven zelfs een bonus aan hun werknemers wanneer zij tijdens hun vakantie niet zakelijk bellen of mailen.

Toch werken?

Blijf je tijdens het skiën of onder de kerstboom over je werk malen? Vertrouw op je collega’s aan wie je de boel hebt overgedragen. Ben je freelancer en heb je geen collega’s? Plan een half uurtje per dag om je mail te checken. Alles wat je binnen twee minuten kunt afhandelen doe je meteen, de rest schrijf je op een to-do-list voor na je vakantie. Dit halve uurtje per dag werken kan je geruststellen, zodat je verder wél optimaal van je zeldzame vrije dagen kunt genieten.

Bronnen: NOS, NRC en ING
Beeld: Pexels