Help! Ben ik forumverslaafd?

Af en toe bekruipt me het gevoel dat de hoeveelheid tijd die ik besteed aan het forum onevenredig groot is ten opzichte van de andere bezigheden in mijn leven. Ik werk, eet, slaap, lees een goed boek, kijk televisie, alles met mate. Maar op het forum rondhangen, om o.a. te lezen en te modereren, doe ik het grootste gedeelte van de tijd waarin ik niet met mijn gezin of mijn werk bezig ben.

Verslaving
Wikipedia leert ons het volgende over de term ‘verslaving’: Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten. Het gedrag van de persoon is voornamelijk gericht op het verkrijgen en innemen van het middel, of het handelen naar de gewoonte, ten koste van de meeste andere activiteiten. Als het lichaam deze stof of gewoonte dan moet loslaten kunnen er ernstige ontwenningsverschijnselen optreden bij deze persoon.

Moeilijk loslaten
De eerste zin baart me zorgen. Ik kan het forum inderdaad maar moeilijk loslaten. Ik sta er nog net niet mee op. Maar als er bijzondere topics zijn op het forum, of als er een topic is dat me raakt, springt het desbetreffende topic op allerlei gewenste en ongewenste momenten in mijn gedachten. Om er vervolgens de eerste tijd niet meer uit te verdwijnen. Onderweg naar mijn werk dwalen mijn gedachten dan toch ongemerkt steeds weer richting forum.

Andere activiteiten
De tweede zin is gelukkig wat minder toepasbaar. Alhoewel… op mijn werk wil ik ook nog wel eens op een onbewaakt moment een browser openen om even op het forum te kijken. Of er nog postings zijn bijgekomen in een topic dat ik volg, of in een topic dat ik grappig vind of om de stand van zaken in mijn moderatortopics te lezen. En wellicht zijn er nog interessante nieuwe topics bij gekomen. Ten koste van andere activiteiten, hm, dat is misschien toch wel het geval. Ten koste van mijn werk, heel af en toe dus. Hopelijk leest mijn leidinggevende niet mee hier. En nu ik er toch over nadenk, ik forum ook wel eens op mijn vrije dag en in het weekend. Wat ten koste van het huishouden gaat. Oeps. Misschien wordt het toch tijd voor een goede hulp in de huishouding.

Ontwenningsverschijnselen
Nu eens even heel kritisch naar mezelf kijken in het kader van de derde zin. Ik vraag me af of ik ernstige ontwenningsverschijnselen zal krijgen als ik het forummen moet loslaten. Zouden drie weken te kort zijn om dit te kunnen beoordelen? Tijdens mijn vakantie in Italië heb ik volgens mij geen ontwenningsverschijnselen gehad. Ik kreeg geen vlekken voor mijn ogen als ik aan het forum dacht, ik heb niet naar de drank gegrepen en ik heb ook geen last gekregen van hyperventilatie bij de gedachte aan mijn pc. Toegegeven, ik heb via mijn mobiel wel een keer op het forum gekeken. Correctie, twee keer. En een keer mijn Angelmail opgehaald.

Not an addict
Toch durf ik, aan de hand van de bovenstaande criteria, voorzichtig de conclusie te trekken dat ik niet forumverslaafd ben. Tevens moet ik mezelf toegeven dat het op het randje zit. Maar nee, niet forumverslaafd. Toch?

En jij, ben jij forumverslaafd?

CC foto: Kevin