Help, ik word 30 deze week!

Velen van jullie (die al dertig zijn…of niet?) zullen zeggen ‘Stel je niet aan’, en ‘zo erg is het niet’. Maar het voelt gewoon als een mijlpaal. Net als 18 (je rijbewijs) en 21 (nu echt volwassen?).  

Alleen toen ging de wereld steeds een stukje verder voor je open, je mocht meer en kreeg meer rechten. Wat gebeurt er dan als je 30 wordt? Wat is er eigenlijk zo erg aan?

Het voelt voor mij toch wel alsof ik een deel van mijn leven achter me laat. Het opgroeien, het puberen, het jongvolwassen zijn, mijn studentenleven en dan als starter op de arbeidsmarkt. Dat allemaal in de afgelopen 30 jaar en dat ga ik nu afsluiten. Het voelt door het 30 worden dat ik echt niet meer terug kan naar mijn fijne slaapkamertje bij mijn ouders thuis.

Als het leven even niet mee zat kon je altijd nog thuis bij je ouders op de bank kruipen. Maar nu ik 30 word, besef ik dat het nooit meer zo zal worden. En het voelt ook alsof het tijd is om de rekening op te maken over die afgelopen 30 jaar. Wat heb ik bereikt van alle dromen, doelen en toekomstbeelden die ik voor mezelf had in mijn jeugd en puberjaren??

Brandweerman zal ik nooit meer worden. Kleuterjuf kan altijd nog! Zoenen met die ene stoere jongen van de basisschool is nooit gebeurd en gelukkig maar ook, want mijn smaak in mannen is toch wel veranderd. Reizen en veel van de wereld zien is redelijk gelukt, maar ook dat kan nog steeds. Die ene barbiepop in mijn bezit hebben kan nu wel (mijn salaris is gelukkig hoger dan mijn zakgeld van vroeger) maar die behoefte is er niet meer.

Ik heb nog steeds een fijne familie! Mijn zusje lijkt zelfs veel liever dan ze ooit geweest is (of komt dat doordat ik haar niet meer continue zit te pesten?). Vrienden zijn gekomen en gegaan, maar een hechte club mensen heb ik nog steeds om me heen.

Als ik zo terugkijk op die eerste 30 jaren op deze planeet dan mag ik mezelf gelukkig prijzen en teken ik er meteen voor om zo nog 30 jaar gelukkig te mogen zijn! En als ik het zo bekijk dan is er eigenlijk geen reden voor om bang te zijn om 30 te worden!

Dus als ik op mijn verjaardag aan mensen moet uitleggen welke dag het is dan zal ik zonder schaamte, angst en met opgeheven hoofd vertellen dat ‘vandaag de dag is dat ik 30 mag worden!’

.

CC foto: Kellysue