Het is nu officieel bewezen: socialmediaverslaafden zijn narcisten

selfie

Je moet het maar kunnen: iedere dag een foto van jezelf plaatsen op social media. Al snel wordt dan het beeld geschetst dat je erg dol bent op jezelf en een sterke behoefte aan bewondering hebt. Klinkt narcistisch, nietwaar? Daar zit een absolute waarheid in. Het is nu zelfs wetenschappelijk bewezen dat socialmediaverslaafden narcisten zijn.

Uit een grootschalig onderzoek onder een kleine 25.000 mensen is nu een direct verband gebleken tussen social media, narcisme en een laag zelfbeeld. Het afgelopen decennium zijn netwerken als Facebook en Instagram uitgegroeid tot populair vrijetijdsmiddel. En hoewel social media voor de meeste mensen niet problematisch zijn, is er een kleine grote groep gebruikers die op een dwangmatige en/of overmatige manier bezig zijn met zelfpromotie op dergelijke netwerken.

Het uitgangspunt van het onderzoek was om het verband tussen verslavend socialmediagebruik, narcisme en zelfvertrouwen te onderzoeken. In totaal hebben 23.532 mensen uit Noorwegen meegedaan, met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. Uit het onderzoek bleek dat vooral jonge vrouwen zonder relatie – vaak studerend, met een laag  inkomen en laag opgeleid – kampen met een socialmediaverslaving en op zoek zijn naar online bevestiging.

Zowel mensen met een laag zelfbeeld als narcisten – die over het algemeen juist overlopen van eigenwaarde – zien social media als een ego-boosting activiteit. Ze gebruiken social media om zichzelf in de schijnwerpers te zetten en raken verslaafd aan deze schijnwerpers. De reacties en likes die volgen, maken dat ze een continue stroom van bevestiging krijgen, waardoor hun ego nog meer geboost wordt.

Het is niet de eerste keer dat het verband tussen narcisme en social media onder de loep wordt genomen. De afgelopen jaren werden er tientallen onderzoeken gedaan. Uit een onderzoek uit 2010 van de universiteit van Singapore bleek al dat narcisten vaker status updates plaatsen dan niet-narcisten.

Bron: NCBI, NRC | Beeld: iStock

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

https://www.magazine.nl/abonnement/viva

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.