Het nomadenbestaan van Hanna Verboom

Actrice en kunstenares Hanna Verboom (29) is eindelijk in balans. Na haar reisverleden runt ze nu vanuit Amsterdam GET IT DONE, een online community die zich sterk maakt voor ontwikkelingsprojecten in het buitenland. Op 22 februari gaat de nieuwe site live. Hanna vertelt aan Viva over haar vroegere nomadenbestaan en de rust die ze nu heeft.

Liefde voor Afrika
“Ik was vijf maanden toen we verhuisden van België naar Soedan. Mijn ouders deden daar ontwikkelingswerk. Twee jaar later vertrokken we naar Kenia, waar ze een ziekenhuis oprichtten. Ik was altijd buiten aan het ravotten, het was een fijne tijd. Op mijn tiende werd dat anders. We verhuisden naar Oeganda. Mijn vader gaf les op een universiteit en wij woonden op de campus. Buiten de hekken was het gevaarlijk. Vooral ’s nachts hoorde ik mitrailleurschoten. We hadden een panic room in huis waar we konden schuilen als het te onveilig werd. Ik was angstig. Toch is mijn liefde voor Afrika nooit weggegaan.”

De wereld in
“Na de middelbare school in Nederland ging ik backpacken. Het voelde als de eerste stap naar volwassenheid. Ik had geen mobiel. Belde nooit naar huis. Mijn ouders waren vreselijk bezorgd. Pas later zag ik wat mijn lange afwezigheid met ze had gedaan. Hoe bezorgd ze erover waren geweest dat ik niets van me liet horen.”

“Ik kwam erachter dat leven uit een koffer me niet gelukkig maakt. Ik had op zo veel plekken gewoond dat ik niet wist waar ‘thuis’ was. Nog steeds kan ik heel jaloers zijn als vriendinnen naar hun ouderlijk huis gaan. Ik gun mijn kinderen, die ongetwijfeld ook de wereld gaan verkennen, in de toekomst ook zo’n thuisbasis. Mijn droomhuis is een oude boerderij met een atelier in een koeienschuur.”

Ontwikkeling
“Een van mijn belangrijkste projecten is GET IT DONE. We weten heel goed dat we met een donatie de wereld niet gaan redden. Daarom kijken we met GET IT DONE naar mensen, naar kleine lokaal opgezette projecten. Inmiddels hebben we zo’n veertig projecten.”

“Het klinkt zweverig, maar dat alles zo goed loopt qua werk, maar ook privé, komt denk ik ook doordat ik steeds meer in balans ben. Ik probeer elke dag te bidden en zoek bewust de stilte op om te mediteren. Ik heb het afgelopen jaar geleerd dat de mooiste verhalen ontstaan in stilte, in rust. It’s not the destination, but always the journey.

Lees het volledige interview in Viva 07 die vanaf woensdag 6 februari in de winkels ligt.