Hitte op het werk: deze maatregelen zou je baas moeten treffen

werken hitte

Deze week is het zover: de heetste week van de huidige zomer komt eraan. En met deze temperaturen – lees: 40 graden (!) – lig je het liefst zo stil mogelijk in een kamer met airco. Helaas, helaas, er moet ook gewoon gewerkt worden. Maar wat kun je nu van je baas verwachten met deze hitte?

Nou, niet alleen is het hitteplan van kracht – maak je niet te druk en drink voldoende water – maar ook mag de temperatuur op de werkplek niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de werknemer. Dit is te lezen in het Arbobesluit. Is het dat dus wel, dan moet je werkgever verplicht (!) maatregelen nemen. Sterker nog, je kan zelfs een klacht indienden bij de Inspectie SZW mocht dat niet zo zijn.

28 graden

Maar ja, wat is nu té warm? Voor licht kantoorwerk met weinig lichamelijke inspanning geldt een temperatuur tot 28 graden. Ben je de hele dag intensief bezig? Dan is 26 graden echt wel de max en moet een duidelijk voelbare luchtstroom aanwezig zijn. Bij zeer lichamelijk werk is de regel: mét luchtstroom 25 graden en zonder 23. Dit zijn geen officiële richtlijnen, maar deze zijn opgesteld door het Arboportaal.

Noodzakelijk

Natuurlijk vind je het nu zelf vooral noodzakelijk om aan het zwembad te liggen, maar ook je werkgever moet nagaan of werken in deze hitte echt van belang is én of de werkzaamheden eventueel ingekort kunnen worden. Daarnaast moet je baas koude drank aanbieden – gelden cocktails ook? – en je ook laten werken op een koelere plek tussendoor. Buiten aan de slag? Dan moet je voorzien worden van zonnebrandcrème en hoofdbescherming.

Tropenrooster

Wanneer de hitte nu eenmaal niet in te stellen is op jouw werkplek, dan kan ook een tropenrooster ingevoerd worden. Denk aan aangepaste werktijden, korter achter je bureau en wat extra pauzes om even op adem te komen. Klink goed toch? Maar natuurlijk is het niet alleen maar aan je baas om jou koel te houden. Je kunt ook zelf maatregelen nemen: vermijd direct zonlicht, draag luchtige kleding en vergeet niet om te drinken, drinken en nog eens drinken. En anders is een siësta ook een prima optie toch?

banner

Bron: Nu.nl | Beeld: iStock
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!