Hoe je als introvert op de werkvloer overleeft

introvert werkvloer

Als introvert kan een drukke kantoortuin een heftige plek voor je zijn. Waar je in je persoonlijke leven je vrienden zelf uitkiest, zit je hier soms opgescheept met ambitieuze, praatgrage en extraverte collega’s – waardoor jij je wellicht verloren kan voelen. Maar je moet toch zien te overleven. Een aantal tips.

Er zijn als introvert een aantal dingen waar je op kunt letten, of die je kunt trainen, om het werkende leven door te komen. Liesbeth Smit beschrijft ze in haar boek Ik moet nog even kijken of ik kan en deelt ze hieronder met ons. Komen ze:

Houd je aan je woord en aan de feiten

‘Als je zegt dat je om halfzes weggaat, ga je ook om halfzes weg. Als je een nieuwe opdracht krijgt, vraag dan ook om voldoende tijd.’ Volgens Liesbeth willen introverten nog weleens onderschatten wat ze nodig hebben dus bedenk wat je gaat doen, op welke manier, met wie, in hoeveel tijd en aan wie je verantwoording aflegt. Je grenzen bewaken is belangrijk.

Laat zien wat je kan en wees trots

Hoewel je het misschien niet graag zegt, weet je het heus wel. ‘Kijk naar wat je kunt en wilt en ga na hoe je daar beter en vaker vorm aan kunt geven.’

Je hebt het recht om van mening te veranderen

Evalueer je werk constant: wat is er leuk en wat is er minder leuk? Trek ook gerust je conclusies wanneer het niet meer leuk is en je toe bent aan iets nieuws. ‘Beweeg. Je bent geen boom,’ aldus de schrijfster.

Bereid je voor op vergaderingen en zeg altijd iets

Inlezen kost misschien tijd, maar het maakt je een stuk zekerder. ‘Kennis is macht, dus zorg dat je geïnformeerd bent en daadwerkelijk iets inhoudelijks kunt toevoegen.’ En zodra je dat gedaan hebt: wees trots!

Wees sociaal op een manier die je prettig vindt

Als je de ins en outs over je privéleven wilt delen; prima. Als je dat niet wilt; ook helemaal goed, maar een praatje aan de koffiemachine moet kunnen.

Ga een vaste dag thuiswerken

Als je werk het toelaat is dit dé manier om tegelijk te werken en op te laden door de rust. ‘Experimenteren met afwijkende werktijden kan ook. Om halfacht beginnen bijvoorbeeld, waardoor je wat stille uren alleen hebt voordat de meute verschijnt.’ Hierdoor ben je beter in staat mee te doen dan wanneer je constant op de werkvloer met al je collega’s bent.

Laat je leidinggevende weten welke taken of projecten je interessant lijken

Wat gebeurt er op je werk en welke plannen zijn er? Probeer er geïnformeerd over te blijven en laat het vooral weten als iets je leuk lijkt om te doen.

Vertel anderen over behaald succes

Liesbeth: ‘Ja, ik weet het: omg. Maar doe dit toch maar.’ Omdat iedereen altijd vooral druk is met zichzelf zul je hen er echt op moeten wijzen wanneer je iets hebt weten te regelen of hebt behaald. Eng om over jezelf te praten? Begin met een e-mail.

Leer complimenten accepteren

Op de werkvloer gaat het vaak hetzelfde als met kleding: we zeggen te snel dat het oud is, of een koopje was. Zeg gewoon dankjewel. En deel die complimenten ook uit aan collega’s, als je het meent natuurlijk.

Zoek bondgenoten

Je bent heus niet de enige introvert op je werk. ‘Introverten zijn meestal niet zo sterk in netwerken, maar van levenslange banden smeden weten ze vaak wel weer alles,’ zegt Liesbeth. En dat kan veel waardevoller zijn dan je denkt.

Ik moet nog even kijken of ik kan is nu verkrijgbaar in de boekhandels en is hier online te bestellen.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Beeld Shutterstock