Hoe kan ik tot mijn zoon doordringen?

Anna (45): “Ik heb twee kinderen, een dochter van 16 en een zoon van 14. Mijn dochter is een rustig meisje, ze doet erg haar best op school en heeft eigenlijk nooit problemen. Mijn zoon is een heel ander verhaal. Hij rookt, is al een aantal keer geschorst van school en maakt veel ruzie. Het foute gedrag van mijn zoon begint steeds extremere vormen aan te nemen.

Geld kwijt
Zo merk ik dat ik de laatste tijd steeds vaker geld kwijt ben. Er verdwijnt geld uit de zakken van mijn jas, van het aanrecht en zelfs uit mijn portemonnee. Het gaat maar om vijf of tien euro, maar als ik alles bij elkaar op tel dan kom je toch uit op een behoorlijk bedrag.

Ontkennen
Ik weet eigenlijk zeker dat mijn zoon dit doet. Mijn dochter heeft hem ook eens op heterdaad betrapt. Toch blijft hij het ontkennen. Ik heb al van alles geprobeerd: boos worden, rustig praten, het hem op de man af vragen, maar het lijkt wel of ik niet tot hem door dring.

Hoe moet ik het aanpakken?
Ik vertik het om het geld te gaan verstoppen. Je moet gewoon van elkaars spullen afblijven. Het zou toch te gek voor woorden zijn als ik mijn spullen moet verstoppen in mijn eigen huis? Ik zou zo graag willen weten hoe ik tot hem door moet dringen en hoe ik zijn gedrag kan veranderen.”

PS Je reactie/advies kan (ingekort) in Viva komen. Alleen je voornaam komt erbij en eventueel je leeftijd. Volgende week: een nieuw dilemma waarop jij weer kunt reageren. Heb je zelf een dilemma? Mail die kort maar goed uitgelegd naar dilemma@viva.nl.

© Beeld: Getty Images