Hoe krijg je zonder de juiste opleiding toch je droombaan?

De één vindt direct na het afstuderen haar droombaan, anderen realiseren zich pas later dat ze met hun opleiding of carrièrepad de verkeerde weg in zijn geslagen. Gelukkig is het nooit te laat om toch voor die droombaan te gaan, ook zonder de juiste opleiding.

Als je niet de juiste diploma’s hebt, betekent dit niet direct dat je minder snel in aanmerking komt. Tegenwoordig zijn recruiters getraind om outside the box te denken. Recruitmentspecialist YoungCapital helpt je op weg met een stappenplan.

Stap 1 – Definieer je droombaan

Allereerst is het belangrijk om voor ogen te hebben wat jouw droombaan is. Stel je voor welke functie dit moet zijn en bij welk bedrijf je zou willen werken. Beeld je in hoe jouw perfecte werkdag eruit ziet en waar je je voornamelijk mee bezig houdt. Ga dan op zoek naar soortgelijke vacatures. Want wat veel mensen zich niet realiseren is dat een functieomschrijving in feite een omgekeerde CV is. Een functieomschrijving beschikt vaak ook over de benodigde soft en hard skills. Soft skills zijn de competenties waarover je moet beschikken bij een functie, zoals bijvoorbeeld flexibiliteit of oplossingsgerichtheid. Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt bij een functie, bijvoorbeeld programmeren of marketingkennis. Bedenk welke skills jij nodig hebt voor je droombaan.

Daarnaast kun je meer info vragen aan mensen die jouw droombaan al hebben. Vind iemand met jouw droomfunctie op LinkedIn en trek je stoute schoenen aan. LinkedIn is gebouwd om te netwerken, dus stuur die persoon gerust een berichtje en stel de volgende vragen: Wat raad je me aan om te doen om jouw baan te bemachtigen zonder ervaring? En: Welke skills in de functieomschrijving zijn het belangrijkst voor jouw baan? De antwoorden hierop zullen je helpen bij stap 2.

Stap 2 – Werk aan je skills en vergaar kennis over het vakgebied

Je weet nu welke skills belangrijk zijn voor jouw droombaan. Nu begint het echte werk, het is tijd om te werken aan je skills. Dit proces vergt tijd en inzet, maar zal op termijn haar vruchten afwerpen. Een opleiding is niet de enige manier om kennis te vergaren over de branche of het vakgebied waarin jouw droombaan zich bevindt. Er zijn talloze boeken, cursussen en (online) trainingen waarin je de skills kan leren die je nodigt hebt. Misschien krijg je er wel een certificaat bij? Perfect om toe te voegen aan je CV! Zo bieden Google en Hubspot zelfs gratis cursussen. Heb je meteen wat te doen tijdens tijdens de lockdown.

Lees ook
Net moeder en je baan kwijt door corona: ‘3 weken na mijn verlof kon ik gaan’

Stap 3 – Doe relevante ervaring op en gebruik je netwerk

Je hebt nieuwe kennis opgedaan en gewerkt aan je skills. Het is tijd voor het leukste gedeelte, namelijk echte ervaring opdoen. Je eigen netwerk is een van de meeste effectieve manieren om aan een baan of opdracht te komen. Doe een oproep op LinkedIn of vraag aan je connecties of ze je in contact kunnen brengen met mensen die werkzaam zijn binnen het vakgebied waarin je wilt werken. Ook kun je lokale bedrijven benaderen om ze te helpen met hun business of maak een profiel aan op een website voor freelancers. Op deze manier kun je laagdrempelig ervaring opdoen voor jouw droombaan.

Kijk nu terug naar de functieomschrijving in stap 1, als het goed is heb je nu de juiste skills en ervaring om te solliciteren voor je droombaan! En vergeet vooral stap 4 niet:

Stap 4 – Doorzetten!

De laatste tip is gelijk de belangrijkste, namelijk: doorzetten! Tijdens de zoektocht naar jouw droombaan krijg je ongetwijfeld te maken met afwijzing. Laat je hierdoor niet afschepen, maar raap jezelf bij elkaar en ga vol vertrouwen en enthousiasme richting de volgende sollicitatie of opdracht. Ook van afwijzing kan je leren; vraag waarom je op dit moment niet geschikt bent. Hier kun je aan werken voor je volgende sollicitatie. Daarnaast waarderen werkgevers doorzettingsvermogen. Weer een nieuwe reden waarom jij zo geschikt bent voor die droombaan!

Wil je meer leuke tips lezen over de zoektocht naar jouw droombaan? Kijk dan op de website van Youngcapital.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief