Hoe maak je carrière in een mannenwereld?

carriere maken

Steeds meer vrouwen studeren af aan het hbo of de universiteit, met betere cijfers op hun diploma dan mannen. Toch worden relatief weinig topposities bij bedrijven vervuld door vrouwen. Tijd om daar iets aan te doen, vindt bedrijfskundige en loopbaancoach Vreneli Stadelmaier. Ze lanceerde dinsdag haar tweede boek ‘Yes, she’s smart’, een uniek handboek voor afgestudeerde jonge vrouwen. Met VIVA deelt ze haar tips om carrière te maken in een mannenwereld.

Wat kunnen we van je boek ‘Yes, she’s smart’ verwachten?

“Al die hoogopgeleide vrouwen zien we niet terug in de hoge posities. Dat komt omdat er ergens iets misgaat in de ambities en de keuzes die vrouwen maken. Uit onderzoek is gebleken dat dit niets te maken heeft met of zij wel of geen kinderen krijgen. Er gebeurt iets anders: vrouwen missen de soft skills om te overleven in een omgeving met voornamelijk mannen, met mannelijke wetten en regels. Daardoor kunnen we niet snel of goed genoeg carrière maken, waardoor we het er eerder bij laten zitten. Het begint al tijdens de sollicitatie; vrouwen solliciteren vaker op een minder hoge functie dan mannen die dezelfde opleiding hebben afgerond. We kunnen wel blijven zeggen dat het aan de organisatie ligt, maar wat kunnen we zelf doen? Met dit boek leg ik vrouwen uit hoe dat werkt. En nee, je hoeft niet per se de ambitie te hebben om naar de top te gaan. Niet iedereen wil dat en daarnaast zou het daar dan veel te druk worden. Waar het mij om gaat is dat je het gevoel hebt dat je dingen voor elkaar kunt krijgen en dat je ertoe doet.”

Heb je tips voor ons om carrière te maken in een mannenwereld?

“Dat heb ik zeker!”

Tip #1 Zelfvertrouwen
“Uit onderzoek weten we dat zelfvertrouwen belangrijker is dan competent zijn. Het is bij veel vrouwen een groot ding, maar als je succes uitstraalt, zal het ook eerder naar je toe komen.”

Tip #2 Zichtbaarheid
“Zorg dat je zichtbaar bent en maak jezelf een beetje groter dan dat je je in werkelijkheid voelt. Mannen doen dat ook, en halen er daarom bij anderen een klein beetje vanaf. Als jij jezelf kleiner voordoet dan je bent, en zij halen daarvan nog iets af blijft er niet veel van je over. Een beetje bluffen mag dus best.”

Tip #3 Openheid
“Mannen hanteren andere spelregels dan vrouwen. Zij denken: ‘ik vertel zelf hoe goed ik ben’. Dat doen wij niet en daardoor weet ook niemand het. Vrouwen vinden dat vaak moeilijk en zijn als de dood om arrogant gevonden te worden. Maar als je niet vertelt dat je deskundig bent, komt ook niemand het te weten.”

Tip #4 Sisterhood
“Deze tip sluit aan op de derde tip. Val vrouwen die wél mannelijke spelregels hanteren niet af, maar prijs ze. Als een vrouw succesvol is: juich dat toe. Toen Barack Obama nog in het Witte Huis zat, hadden alle vrouwen die daar werkten een afspraak met elkaar gemaakt: dat ze elkaar zouden bekrachtigen in vergaderingen. Als een van hen een goed punt had gemaakt in een vergadering, haalde de volgende dat nog even naar voren. Ze hielpen elkaar. Je hoeft het echt niet altijd met elkaar eens te zijn, maar help en ondersteun elkaar en geef elkaar positieve feedback. Zo’n sisterhood kun je ook prima organiseren bij jou in het bedrijf, of misschien kan je lid worden van een vrouwennetwerk. Het is ontzettend nuttig en ook goed voor je zelfvertrouwen (zie tip #1).”

Tip #5 Partnerkeuze
“Deze tip is eigenlijk niet van mij, maar van de CEO van Facebook: Sheryl Sandberg. De belangrijkste keuze is de keuze voor je partner. Dit geldt vooral als je een mannelijke partner hebt omdat je dan snel in het traditionele rollenpatroon valt: de man zorgt voor het geld, de vrouw zorgt. Vrouwen hebben een andere wereldoriëntatie dan mannen. Zij zetten dat wat ze het allerbelangrijkste vinden in het centrum. Hun kinderen, hun man, hun werk, hun sociale omgeving, hun huis. Bij  mannen is dat precies andersom: die zetten zichzelf in het middelpunt. Daardoor staan mannen twee keer in het centrum: in die van jou en in die van zichzelf. Het is daarom heel belangrijk om strakke afspraken te maken in huis. Dan kun je prima (samen) carrière maken.

Daarnaast moet je natuurlijk ook prioriteiten stellen. Je kunt naast je drukke baan niet elke schoolvakantie en op woensdag- en vrijdagmiddag thuis zijn, je dochter altijd (in bijpassende maillot) naar school brengen, altijd je haar perfect geknipt én je huis spik en span hebben. Je moet je dan afvragen of je dat écht belangrijk vindt of dat je het doet omdat je wilt voldoen aan het beeld dat anderen van je hebben.”

Het boek ‘Yes, she’s smart’ is nu verkrijgbaar in de boekhandel of bestel je via bol.com. Meer informatie over Vreneli en het boek vind je hier

Beeld iStock