Hoe preuts ben jij?

Als we de geschiedenisboekjes mogen geloven dan heeft de seksuele revolutie van de jaren zestig en zeventig alle taboes op het gebied van seks doorbroken. Seks is niet alleen maar bedoeld voor de voortplanting, nee, we mogen er juist van genieten en vooral, seks is bespreekbaar. Dat eerste staat vast, maar of wij Nederlanders echt zo vrij kunnen praten over seks? Ik twijfel (zeer).

Ervaring
Nadat mijn verhaal ‘Twee maanden elke dag seks’ verscheen (artikel in Viva waarvoor ik met mijn vriend testte of elke dag seks de relatie verbetert), kreeg ik tientallen reacties. Van ‘heftig’, ‘respect’ tot ‘dat je dat durft op te schrijven onder je eigen naam’ en ‘wat vonden je ouders ervan?’. Ik had gehoopt dat het onderwerp voor mensen een aanzet zou zijn om opener over hun eigen seksleven te kunnen praten, maar in mijn omgeving bleef het bij oppervlakkige reacties, wat opmerkingen, maar geen details die er echt toe doen. Iedereen werd er vooral ongemakkelijk van of vertelde hoe ongemakkelijk anderen reageerden: ‘Zo, nou, toen Miep het las kreeg ze rode oortjes…’

Waar komt dat vandaan? Hebben onze ouders, ze waren er echt bij in de jaren in zestig!, ons geen openheid meegeven? Kunnen we niet met onze intimi delen dat ons seksleven niet altijd fantastisch is en dat we niet weten hoe we het precies kunnen verbeteren? Praten in bed en over het bed is een van de voorwaarden voor een goed seksleven. Zonder communicatie had mijn vriend er niet veel van gebakken in ons bedproject, en daarna, want hij kan nu eenmaal niet ruiken wat ik lekker vindt.

Vagina
En hoe zit het eigenlijk met onze vagina? Uit onderzoek blijkt dat 90 procent (wow!) van de vrouwen een afkeer heeft van haar eigen vagina. Dat is veel en klinkt niet goed. Hoe kun je dan optimaal van seks genieten? Laatst las ik dat seksuoloog  Goedele Liekens het woord schaamlippen wilde veranderen in ‘trotslippen’, maar dit spoorde mij niet aan om mijn vriendinnen te vragen: ‘zeg, ben jij trots op lippen?’ En eerlijk gezegd, ik kijk nooit lang naar die van mij en erover praten? Nou nee, niet mijn favoriete onderwerp.

Enquête
Viva wil graag weten hoe preuts jij bent of juist helemaal niet. Praat jij makkelijk met je vrienden (eerlijk) over seks of hou je alles privé, en durf jij met je bedpartner te bespreken wat wel of niet lekker is? Kortom: hoe vrijgevochten ben jij als het echt op de seks aankomt? En wat betekent je vagina voor jou: vriend of vijand?

Vul hier de enquête in (anoniem) en maak kans op een van de 5 I Love Romance dvd boxen met de films: Bridget Jones’s Diary, Love Actually, About a Boy en I could never be Your woman.Deze enquête kun je niet meer invullen.

© Foto: iStockphoto