Hoe werkt een werkster?

Wat een luxe: een huishoudster! Nooit meer ruwe handen van het schoonmaakmiddel. Maar zoals veel luxe ‘dingen’ brengt een hulp in de huishouding ook luxeproblemen mee.

Ken je die aflevering van Sex and the City waarin Miranda een nieuwe huishoudster krijgt, een die het ‘kuisen’ van Mirandas leven nogal serieus neemt? Ze verplaatst de kopjes naar een andere keukenkast, adviseert haar in plaats van koffie kruidenthee te drinken en ze vervangt zelfs Mirandas vibrator (in haar geheime ‘goodie drawer’) voor een beeldje van de maagd Maria.

Komische fictie natuurlijk, maar huishoudsters kunnen wel degelijk voor dilemma’s zorgen. Ten eerste al: hoe noem je haar eigenlijk? Is ze je huishoudster, je werkster, je hulp? Je interieurverzorgster, of toch je schoonmaakster?

En wat doe je als ze niet zo goed blijkt schoon te maken? Ja, dan ontsla je haar, maar wat is ‘niet zo goed’, is dat als ze niet achter de bank stofzuigt of als ze het stof onder de bank verstopt? En wat doe je als ze niet zo goed is, maar wel heel aardig en altijd (ik zeg maar iets) zelfgebakken koekjes voor je meebrengt?

En wat doe je als zij (of hij natuurlijk) er is terwijl jij ook thuis bent? Ga je dan samen met haar schoonmaken, als in vele handen maken licht werk, of ontvlucht je juist het huis? Of hou je haar angstvallig in de gaten uit vrees dat ze iets in haar jaszak laat glijden?

En hoe rommelig durf je je huis aan haar achter te laten? Kan je het maken haar een huis te laten schoonmaken waar net een bom ontploft is? Een collega vertelt dat ze haar huis eerst altijd wat opruimt voor de werkster komt, zodat die vrijuit kan stofzuigen. En wat als ze dingen op een andere plek zet, zoals die hulp van Miranda?! Dat zou ik misschien nog wel het meest irritant vinden.

Helemaal zo zorgeloos nog niet dus, zo’n hulp/schoonmaakster/
interieurverzorgster. Hoe doe jij het met jouw werkster?

CC foto: Fabio