Hoe word je privédetective?

In tv series zie je al snel vele soorten detectives voorbij schuiven. Van ex-politieagenten, suffe grijze slimmeriken tot Hawaï shirt dragende hotshots met snor. Hoe word je nu eigenlijk privédetective?

In Nederland, en overigens ook in andere landen, is het echter niet zo eenvoudig om dit beroep uit te oefenen. Je mág deze werkzaamheden zelfs niet zomaar uitvoeren. Ik zal proberen het vanaf de basis uit te leggen.

Vanaf de basis
Je kunt natuurlijk bij een bureau gaan solliciteren/werken. Maar je kunt ook zelf een bureau beginnen of als zelfstandige aan de gang gaan. Als je een bureau wilt beginnen zal je net als ieder ander bedrijf je moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel en bij de Belastingdienst. Daarna moet je een flink aantal formulieren opvragen bij het Ministerie van Justitie en opsturen met een verklaring van goed gedrag en een betaling voor de aanvraag voldoen.

Alles in orde? OK!
Het Ministerie van Justitie vraagt vervolgens advies aan de plaatselijke politie korpschef. Vervolgens word je doorgelicht en de korpschef komt op bezoek om te kijken of het pand waar je gaat zitten veilig is, of je alle klantendossiers wel veilig genoeg opbergt, of je wel betrouwbaar bent en weet waar je aan begint. Als alles in orde is dan geeft hij zijn advies aan het Ministerie van Justitie die vervolgens wel of geen vergunning toekent voor vijf jaar. Dit duurt gemiddeld een paar maanden tot half jaar en dan krijg je een zogenoemd POB (Particulier Onderzoeksbureau) nummer.

Dan dien je een leidinggevende toe te kennen. Die moet ook worden doorgelicht en krijgt van de politie een speciale toestemming om voor jouw bureau als leidinggevende op te treden.

Was je er dan maar… Helaas heb je dan alleen nog maar een bureau en nog geen rechercheurs die aan de slag mogen, want ook hier zit weer een politie controle aan vast. Is alles in orde dan krijg je een zogenaamde gele pas en mag je werkzaamheden als privédetective gaan uitvoeren.

In de schoolbanken
Om door een dergelijke politie controle te komen en een gele pas te krijgen, dien je geen antecedenten (strafblad) te hebben en moet je het diploma Particulier Onderzoeker halen bij de stichting SVPB. Dit zijn drie examens: twee niet zo makkelijke multiple choice en een open werk examen. Na dit alles heb je alleen nog maar het officiële deel en nog niet de ervaring. Dit komt nog!

CC foto: john althouse cohen