Hoe zwaar is jouw baan?

Vanaf 2020 zullen we waarschijnlijk tot ons 66e moeten werken, vijf jaar later zelfs tot ons 67e. Je kúnt wel met je 65e stoppen met werken, maar dan moet je genoegen nemen met minder AOW. Een zwaar beroep mag je maximaal 30 jaar hebben.

Na dertig jaar moet de werkgever verplicht een andere, lichtere baan voor zijn werknemer die een zwaar beroep had vinden. Zo kunnen ook zij doorwerken tot hun 67e. Werknemers met een zwaar beroep zijn bijvoorbeeld stratenmakers en veel mensen die bij de politie werken, in de zorg of in het onderwijs.

Maar het is wel een lastige discussie, dat van die zware beroepen. Ik bedoel: het je ook uitgesproken líchte beroepen dan? En wie bepaalt wat een zwaar beroep is (ja, de overheid natuurlijk). En hoe bepaal je wát een zwaar beroep is? Is vuilnisman een zwaar beroep? Het lijkt mij persoonlijk héél zwaar om dat dertig jaar lang te doen…

Met collega’s Marl1 en Daniëlle had ik het er laatst over dat wat wij doen ook zwaar is. In ieder geval is het niet erg gezond (wel erg leuk, don’t get me wrong), zo de hele dag in een kantoor achter een computer zitten, zonder frisse lucht, in rare houdingen op een bureaustoel, de lunch een beetje weghappend achter het scherm (kiezen we zelf voor hoor, dat laatste).

Het werk is natuurlijk geweldig, maar het idee dat ik nog veertig jaar zo zonder veel zuurstof en zonder een fatsoenlijke lunchpauze achter een beeldscherm geplakt ga zitten tikken, dat is..apart. Hoewel stratenmakers het er vast niet mee eens zijn dat ons werk zwaar is..beetje warm en droog op een stoel zitten de hele dag ;-)

Wat vind jij, zou jouw baan ook in de categorie ‘zware beroepen’ moeten vallen?

CC foto: Austrini