Hompeltje en Pompeltje

‘Hompeltje en Pompeltje die klommen op een berg. Hompeltje was een kaboutertje en Pompeltje een dwerg.’ Het is een gedichtje dat mijn dochtertje heeft geleerd op de peuterspeelzaal. Er horen handgebaren bij, want de kabouter en de dwerg worden uitgebeeld door twee duimpjes. De duimen van Myrthe heten derhalve niet langer duimen, maar Hompeltje en Pompeltje.

Duimpjes die verstoppertje spelen
H&P lopen naar het topje van een berg en verdwijnen dan. Ze komen pas tevoorschijn als de kinderen heel veel herrie maken. Dus aan het eind van het rijmpje mogen ze met hun vuistjes op de tafel slaan en dan komt het tweetal duimen weer tevoorschijn. Dat vinden de peuters grappig: verstoppertje spelen met je eigen duimen.

Myrthe voert hele toneelstukken op, waarbij ze haar duimen met elkaar laat praten. Als Myrthe haar vinger heeft bezeerd roept ze: ‘Au! Oh jee, Hompeltje heeft zich pijn gedaan, nou moet ‘ie een pleister.’ Dan krijgt ze een glitterpleister rondom haar duimpje en is Pompeltje helemaal jaloers. Nou, dan krijgt die toch ook gewoon een discopleister.

Wessels testosteronversie
Wessel beleeft ook een H&P revival, maar als kleuter moet het wat stoerder. De twee sprookjesfiguren klimmen bij hem niet meer op een berg, maar ze storten er vanaf, of ze gaan jagen in het bos en dan komt er een beer (dan hapt hij even in zijn duim). Als ze in bad zitten gaan H&P zwemmen, dan verdrinkt Hompeltje bijna en moet Pompeltje hem redden.

Het is me gelukt om een filmpje te maken. Let even niet op de met lasagne besmeurde pyjama en Myrthes badkuipkapsel, de kindjes waren voor het eten snel in bad gegaan:

CC foto / film: privébezit