Huren vs Kopen

Kopen. Huren. Kopen. Huren. Al een paar maanden gaat de discussie bij ons thuis regelmatig over dit vraagstuk. Waar doe je in deze tijden van economische malaise verstandig aan?

Slimmer
Afgelopen week hebben we een besluit genomen. We hebben een prachtig jaren ‘30 huis gevonden in één van de gezelligste wijken van Groningen. Het huis heeft alles wat ik jaren heb moeten missen: een tuin én een bad. En o ja: het is een huurhuis.

Huren lijkt op dit moment slimmer dan kopen. De huizenprijzen blijven dalen en economen voorspellen dat deze trend de komende jaren zal aanhouden en dat de markt wel eens volledig zou kunnen inklappen.

Bittere cocktail
Tel daar alle onduidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek bij op, plus de wekelijks wisselende plannetjes van de regering en je hebt een bittere cocktail in je handen, die je liever niet opdrinkt.

Sowieso heb ik nooit begrepen dat mensen huren zien als het weggooien van geld. Voor het geld dat je betaalt, heb je immers elke dag een huis tot je beschikking, waar het warm en geriefelijk is. Logisch dat daar een prijs tegenover staat.

Dramatische situaties
Ook fijn aan huren: je kan weg wanneer je wilt en je draagt niet de verantwoordelijkheid voor groot onderhoud. In de zeven huizen waar ik de afgelopen acht jaar woonde, heb ik de meest dramatische situaties meegemaakt.

Inbraken waarbij de deur werd geforceerd, muren waar water doorheen stroomde, kabels die aangevreten werden door ratten.

Huren is hip
Al die keren was ik blij dat ik iemand kon bellen die het voor me oploste. Ik ben niet zo’n regeltante en ik haat onvoorziene uitgaven. Nee, voorlopig ben ik blij met ons huurhuis. Tegen de tijd dat de markt is instort hebben we nog genoeg tijd om verder te denken.

Ik zeg: huren is hip.

Foto: aloxe