‘Iedereen moest me gewoon met rust laten’

Daniëlle (29) ging met vier vriendinnen een ‘girls weekend’ naar Center Parcs. Haar migraineaanval gooide echter flink roet in het eten.

VIVA samen met Excedrin (Acetylsalicylzuur, Paracetamol en Cafeïne)

“We zijn al vriendinnen sinds de basisschool. Nu we allemaal een relatie en serieus werk hebben, zien we elkaar minder. Dat halen we een keer per jaar dubbel en dwars in door samen een weekend weg te gaan. Een jaar geleden hadden we een huisje gehuurd in Center Parcs de Kempervennen. We hadden dolle plannen, het zou allemaal geweldig worden. Totdat onverwacht mijn migraine kwam opzetten.”

Pulserende vlek

“Ik was twintig toen ik voor het eerst een migraineaanval kreeg. Ik studeerde en had weinig geslapen in een tentamenweek. Op een ochtend werd ik brak wakker, alsof ik een nacht had doorgehaald. Ik had die middag tentamen, maar toen ik opstond ging het mis. Ik werd misselijk en voelde me vreselijk moe. In de loop van de dag begon de hoofdpijn, aan de zijkant van m’n hoofd. Daarna kreeg ik een pulserende vlek in mijn gezichtsveld. Inmiddels weet ik dat dat optische migraine heet en ook weer overgaat. Van dat tentamen is die dag niks gekomen, en sindsdien heb ik regelmatig een aanval.”

Franse kaas en chocola

“De eerste avond in het huisje zaten we gezellig te borrelen. We hadden tassen vol lekkers meegenomen. Ik weet dat rode wijn migraine triggert, maar het was zo gezellig dat ik dacht: twee wijntjes moeten kunnen. Achteraf denk ik dat de combinatie van de rode wijn met kaas én chocola me de das om heeft gedaan. En laat naar bed gaan hielp waarschijnlijk ook niet.”

Onder de dekens

“Midden in de nacht werd ik misselijk wakker. Met een pulserende vlek voor m’n ogen. Ik wist meteen hoe laat het was. Binnen de kortste keren hing ik boven het toilet. De vriendin die bij me op de kamer sliep, vond het rot voor me, maar was ook not amused. Ik wilde niet eens met haar praten. Ik wilde dat iedereen me met rust liet en bleef doodziek onder de dekens liggen. Uiteindelijk hebben mijn vriendinnen mijn vriend gebeld om me op te komen halen, want dit was voor niemand leuk.”

Goede voorbereiding

“Inmiddels weet ik dondersgoed wat wel en niet kan door m’n voeding in de gaten te houden. Rode wijn, koffie, chocola en Franse kaas zijn echte triggers. Mijn vrienden weten dat, en ik krijg altijd een aangepast menu als ik bijvoorbeeld bij vriendinnen ga eten. Ik zorg voortaan ook dat ik genoeg slaap krijg, en probeer niet te lang achter mijn laptop te zitten. Gelukkig hebben we onze meidendate een paar weken later, tijdens een festivalweekend, nog eens dunnetjes overgedaan. Ik had van tevoren heel rustig aan gedaan, en dronk tijdens het festival genoeg water. Een goede voorbereiding verkleint de kans op een aanval.”

Zinc CHNL/CHXCDRN/0025/17

Lees meer: