‘Ik dacht dat ik constante druk nodig had om te presteren’

Theatermaker, regisseur en VIVA400-vrouw Laura van Dolron (38) won o.a. de Eric Vos-prijs en de Charlotte Köhler-prijs. Haar nieuwe voorstelling ‘Liefhebben’ maakte ze gedwongen op een hele andere wijze. Laura over de liefde, haar burn out en haar comeback.

Onbaatzuchtige liefde

“Ik sta momenteel op het podium met ‘Liefhebben’, een voorstelling over onbaatzuchtige liefde. Ik heb maandenlang naar voorbeelden gezocht van liefde en ze als een archivaris verzameld. In mijn voorstelling ligt de focus nou eens niet op de romantische liefde. Ik wilde het breder trekken en als een werkwoord benaderen. Wat is liefde als activiteit? Voor mij is het iemand die alleen op vakantie gaat en een briefje op haar eigen tafel legt met ‘welkom thuis’ erop. Liefde is ook mijn vader die een uur in de trein zit om mij een paracetamol te komen brengen als ik ziek en ellendig ben. Nelson Mandela kweekte in zijn cel tomaten in een schoen en deelde die met medegevangenen; dat is ook liefde.
Mijn voorstelling laat zich evenals vorige stukken beschrijven als stand-up philosophy: ik denk hardop na en deel mijn gedachten met het publiek. Daarin zit voor mij de schoonheid van mijn werk. Ik kan mijn eigen gedachten organiseren, formuleren en dan afvuren. Als mensen lachen, vind ik dat het grootste compliment. Het voelt als een bekentenis: ik snap wat je zegt.”

Comebackvoorstelling

“‘Liefhebben’ is mijn comebackvoorstelling. Ruim een jaar ben ik ertussenuit geweest door een burn-out. Ik heb in het begin van mijn carrière in korte tijd drie succesvolle stukken gemaakt, waardoor bij mij het idee ontstond dat tijdsdruk en kwaliteit onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Ik dacht dat ik constante druk nodig had om te presteren. En ik had een romantisch idee van het kunstenaarsschap. Dat het leven zwaar moest zijn, chaotisch en grillig, en ondergeschikt aan mijn werk. Maar dat beeld ging steeds meer schuren met andere wensen: ik wilde ook een gezin, een privéleven. Uiteindelijk was ik totaal opgebrand.”

Kwetsbaar zijn

“Voor ‘Liefhebben’ heb ik het anders aangepakt. Ik heb ruim de tijd genomen om mezelf te verdiepen in het onderwerp, andere mensen te betrekken, feedback te vragen. Ik heb een zakelijk leider aangesteld die waakt over mijn agenda, en voorziet wanneer ik in oude patronen verval. Hierdoor voel ik me wel kwetsbaarder, ik kan me niet meer verstoppen achter tijdsnood. Tegelijkertijd merk ik dat ik beter tegen kritiek kan, en me minder isoleer door dit werktempo.”

 

Wil je weten hoe het er verder bij haar thuis aan toe gaat, lees dan het hele interview met Laura deze week in VIVA.

De VIVA400-lijst, de lijst met 400 succesvolle vrouwen, staat nu online. Welke genomineerden verdienen het om op 18 november een award te krijgen? Surf nu naar de virtuele stembus, kies per categorie jouw favoriete VIVA400-gegadigde en breng je stem uit. Wacht niet te lang, de stembussen sluiten op 2 november.

VIVAwerk2Meer inspirerende carrièreverhalen vind je op VIVAwerk.
Credit Portretfoto: Barrie Hullegie