De pandemie heeft de manier waarop we werken het afgelopen jaar drastisch veranderd. We werken voornamelijk thuis, hebben een gezondere werk-privébalans door het gebrek aan reistijd en nu blijkt ook nog eens dat temidden van die pandemie vrouwen een stuk ambitieuzer zijn (geworden) dan mannen.
Nou gaan we natuurlijk niet doen alsof dat thuiswerken alleen maar hosanna-hey is. Feit is namelijk ook dat we onze collega’s missen, je niet altijd even zichtbaar bent voor je baas en je misschien veel langer doorwerkt omdat je toch thuiszit. De lockdown burn-out is een serieus gegeven. Maar ondanks alles, weten vrouwen er net iets beter dan mannen toch het beste van te maken.
Cursus wiskunde
Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is gedaan door FutureLearn en YouGov. Daaruit blijkt dat vrouwen meer bezig zijn met zichzelf ontwikkelen. Tijdens de pandemie begonnen veel vrouwen aan een cursus programmeren en verdiepten ze zich in wetenschappelijke, technologische, bouwkundige en wiskundige onderwerpen. Maar liefst 55% van de ondervraagde vrouwen deed mee aan een cursus omtrent een van die onderwerpen aan tegenover 45% van de mannen.
Uit datzelfde onderzoek blijkt dat 45% van de vrouwen gelooft dat educatie de weg is naar een betere wereld met minder geweld (tegenover 39% van de mannen). Van de vrouwen zegt ook 40% dat ze in de komende vijf jaar nog een online cursus willen volgen, terwijl dat percentage onder mannen blijft hangen rond de 35.
Thuiswerken met kinderen
Dat is extra bewonderenswaardig als je beseft dat de druk van thuiswerken combineren met kinderen vooral op de schouders van moeders rust. Uit onderzoek van de University College of Londen blijkt dat vrouwen twee keer zo vaak thuisonderwijs gaven tijdens de lockdown dan mannen. Van de vrouwen met kinderen onder de 14 jaar moest 28,5% werkuren opgeven om kinderen op te vangen. Bij mannen is dat percentage maar 4,8% (!).
Kortom: aan de ambitie ligt het niet, maar er is wel werk aan de winkel.
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.
Bron: FutureLearn – YouGov | Beeld: Getty
Delen