Afgelopen met aapjes kijken: Amsterdam verbiedt groepsrondleidingen op de Wallen

rondleiding wallen verboden

Amsterdam komt op voor sekswerkers. De gemeente gaat rondleidingen op de Wallen verbieden. Per 1 januari mogen toeristen niet meer in groepen langs de prostitutieramen worden geleid.

Het college van B en W heeft besloten om groepsrondleidingen te verbieden ‘omdat het niet respectvol is richting sekswerkers’, zo legt Udo Kock, wethouder van Economische Zaken, uit. ‘Het is niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie.’ Daarnaast helpt nieuwe maatregel ook tegen de drukte op de Wallen.

Andere gebieden

Het verbod geldt alleen op de Wallen. Buiten dat gebied mogen rondleidingen straks nog wel, maar alleen als de gidsen een vergunning en een kwaliteitskeurmerk hebben. De maximale groepsgrootte daalt van twintig naar vijftien mensen en gratis worden rondgeleid is er ook niet meer bij – dat zou een aanzuigende werking hebben.

Wie een rondleiding wil, gaat daarvoor belasting betalen: de zogeheten vermakelijkhedenretributie. Die bedraagt nu 66 cent, maar gaat waarschijnlijk omhoog.

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.